problem z wczytaniem planszy

Akronaut
Posty: 41
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut » 21 sty 2018, 19:38

Koledzy!
Przy próbie wczytania planszy pojawia się komunikat jak na foto.
Wczoraj plansza działała poprawnie i została zapisana przed zamknięciem.
Inne plansze działają, program łączy się z GenLI i S88.
Czy można planszę jakoś naprawić? Nie chodzi mi nawet o tę konkretną planszę ale o podobne problemy w przyszłości.
Załączniki
20180121_185651.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1598
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: gbbsoft » 21 sty 2018, 20:02

Przyślij mi plik .plansza na gbbkolejka@gbbkolejka.pl

W katalogu gdzie nasz ten plik masz ostatnia dobra kopie z rozszerzeniem .bak. Usuń rozszerzenie .bak i będziesz miał poprzedni plik.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1598
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: gbbsoft » 21 sty 2018, 22:55

Pliki .Bak tworzą się po każdym naciśnięciu zapisz.

Akronaut
Posty: 41
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut » 08 mar 2018, 18:25

Znowu pojawia się taki komunikat. Wykorzystanie pliku bak też nie jest możliwe.
prtscn.jpg
Plansza w załączeniu.
Załączniki
odzyskana1.plansza.bak
(710.58 KiB) Pobrany 22 razy

Akronaut
Posty: 41
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut » 08 mar 2018, 18:28

i jeszcze pierwotna plansza
Załączniki
odzyskana1.plansza
(710.58 KiB) Pobrany 23 razy

Akronaut
Posty: 41
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut » 09 mar 2018, 17:56

Mogę wczytać starszą planszę. Jeżeli zmodyfikuję ją (w przybliżeniu) do stanu planszy, która powodowała problemy i zapiszę pod nową nazwą pojawia się ten komunikat. Zmiany polegają na zmianie adresów, profilu, właściwości bloków. Nie zmieniam układu torowego, informacji zwrotnej.
Schemat nie jest skomplikowany (7 zwrotnic, 8 odcinków izolowanych 7 lokomotyw).
Jeżeli usterka się ma powtarzać zabawa traci sens. Gdzie robię błąd? Zastanawiające jest to, że błąd pojawiał się już przy znacznie mniej skomplikowanej planszy. Wszystko się unormowało nie wiem z jakiego powodu, aż do teraz.

Akronaut
Posty: 41
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut » 11 mar 2018, 01:44

Dzięki Piotr.
Pomogło zainstalowanie ostatniej stabilnej wersji programu.

ODPOWIEDZ