Oddzielne okno lokomotyw

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: Wmac127 » 25 kwie 2017, 09:18

Ostatnia modyfikacja programu z dodaniem okna z lokomotywami bardzo jest mi przydatna. Teraz mam na 2 monitorach obraz programu. Na jednym lokomotywy, rozkład jazdy i zegar a na drugim obraz makiety. Jednak nie bardzo wiem jak zamknąć ten sam widok w głównym oknie programu.
Można by założyć subforum o programie aby omawiać propozycję zmian.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: GbbKolejka - program

Post autor: gbbsoft » 25 kwie 2017, 12:39

Możesz szerokość lewej listy lokomotyw zwęzić prawie do zera...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: Wmac127 » 25 kwie 2017, 13:35

I tak to zrobiłem, ale ...
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: gbbsoft » 25 kwie 2017, 17:45

W następnej wersji będzie można jeszcze bardziej zmniejszyć. Obecnie można do 25 pixeli, w następnej do 0 pixeli...

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: gbbsoft » 25 kwie 2017, 18:41

Wersja wystawiona

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: Wmac127 » 26 kwie 2017, 12:00

Zamontowałem nową wersję. Jest lepiej bo praktycznie można zlikwidować do zera.
A czy można kopiować plansze? Mam tu na myśli, że mam na kilka zakładek z kilkoma wariantami np. rozkładów jazdy.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: gbbsoft » 26 kwie 2017, 13:56

Nie ma takiej funkcji na kopiowanie zakładek planszy.

Możesz zrobić dowolną ilość rozkładów jazdy.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: Wmac127 » 26 kwie 2017, 16:19

gbbsoft pisze:
26 kwie 2017, 13:56
Nie ma takiej funkcji na kopiowanie zakładek planszy.
Szkoda.
gbbsoft pisze:
26 kwie 2017, 13:56
Możesz zrobić dowolną ilość rozkładów jazdy.
Tak ale te rozkłady będą wszystkie w jednym oknie. Ja natomiast układam sobie przebiegi poszczególnych składów i wtedy wplatam je do podstawowego rozkładu jazdy. Bardziej by odpowiadało możliwość rozpisania kilku rozkładów w kilku oknach.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: gbbsoft » 26 kwie 2017, 21:14

Jedyny pomysł, który mi przychodzi do głowy, to wykorzystanie faktu, że rozkłady jazdy są sortowane wg nazwy. Więc jak ponazywasz pierwszy zestaw np.: tak "Z1 Rozkład1", "Z1 Rozkład2" itd. A drugi zestaw tak: "Z2 Rozkład1", "Z2 Rozkład2" itd. To ci się na liście ładnie ułożą.

Możesz też tak ułożyć nazwy, aby (a) na początku były rozkłady główne, a potem (b) rozkłady podrzędne. Możesz te grupy rozdzielić rozkładem wirtualny o nazwie np.: "====================" itd.

Jednym zdaniem sprytnie wymyślając nazwy rozkładów można je fajnie ułożyć na liście aby było wygodnie.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Oddzielne okno lokomotyw

Post autor: Wmac127 » 26 kwie 2017, 21:27

Mam plany składów oznaczone numerami lokomotywy, np. BR03 ma numer 2. Przebiegi tego składu oznaczam 201_18-1-3-30-27-18. Co oznacza, ze skład z tą lokomotywą jedzie od bloku 18 przez bloki 1,3,30,27 i kończy w bloku 18. W oznaczeniu 201 2 to nr lokomotywy a 01 nr ułożonego przebiegu między blokami. Tak na razie mam 8 składów z różnymi przebiegami, które wplatam do pierwszego a zarazem głównego rozkładu jazdy. Nie jest to pomysł ostateczny i dotyczy tylko rozkładu układanego w trybie błędu CZEKAJ.
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ