Nie można ustawić przebiegu.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Nie można ustawić przebiegu.

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 12 sty 2018, 14:51

Dzień Dobry.Nie można ustawić przebiegu z bloku 4 do bloku 5 w stronę przeciwną do ruchu zegara.Jakieś rozwiązanie?
Załączniki
nowaok.plansza
(214.67 KiB) Pobrany 21 razy
plansza.jpg

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Nie można ustawić przebiegu.

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 12 sty 2018, 17:57

Doszedłem,że coś z semaforem SG bo jak go wykasuję to można ustawić przebieg.Próbowałem włączać na semaforze zielone światło ale bez efektu.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Nie można ustawić przebiegu.

Post autor: gbbsoft » 12 sty 2018, 19:08

Nie możesz ustawić przebiegu z bloku 4 (w lewo) do bloku 5, bo blok 5 jest jednostronny, ale nie w tą stronę. Podobnie blok 7.
W sumie jadąc z bloku 4 w lewo przejeżdżasz blok 5 i 7 i trafiasz na prawy koniec bloku 4, a jazdy z bloku x do bloku x są niedozwolone, bo sygnały z informacji zwrotnej byłby w takiej sytuacji niejednoznaczne i program nie wiedziałby co ma zrobić. (np.: czy sygnał z informacji zwrotnej dla bloku 4 oznacza, że lok wjechał z prawej strony, czy są to tylko zakłócenia przy wyjeździe z lewej strony).

PS. Semafor SG raczej nie ma nic to tego.

ODPOWIEDZ