Makieta Tobi

Tobi111
Posty: 27
Rejestracja: 06 mar 2017, 20:57
System DCC: Digikeijs DR 5000 + Multimaus Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: Tobi111 » 17 gru 2018, 18:27

Tak wszystkie bloki tak reagują na loka jak wjeżdza i wyjeżdza niebieskie wypełnienie trójkąta może to ten moduł lokonet zamias xpressnet ?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 17 gru 2018, 20:52

Załącz plik .plansza.
Podaj jedna lokomotywę, jeden blok wyjazdowy i jeden blok docelowy, gdzie ona nie chce się zatrzymać.

Tobi111
Posty: 27
Rejestracja: 06 mar 2017, 20:57
System DCC: Digikeijs DR 5000 + Multimaus Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: Tobi111 » 18 gru 2018, 20:58

Hej Witam
Powiem Ci że chyba się to Ciebie wystraszyło bo zaczęło działać :D Jak dzisiaj włączyłem kompa i to wszystko ruszyło to zostałem w szoku Super
Już wiem co się stało po prostu jak wpisałem dane do bloków i sprofilowałem lokomotywy to miałem wyłączyć to wszystko z napięcia i centralkę i kompa i ponownie włączyć a tego nie zrobiłem tylko odłączyłem sterowanie DCC w programie Pozdrawiam

Ps Człowiek całe życie się czegoś uczy :D

Tobi111
Posty: 27
Rejestracja: 06 mar 2017, 20:57
System DCC: Digikeijs DR 5000 + Multimaus Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: Tobi111 » 09 lut 2019, 10:24

Witam ponownie mam problem z semaforami świetlnymi mam np.takie 3-komorowe i po kliknięciu na planszy w dany semafor w zakładce :
semafor wielokomorowy / element DCC / wpisuje się adres dekodera tego sygnalizatora i komputer generuje automatem nr rozjazdu i tu jest problem bo dekoder mam ustawiony na adres sto pięć i jak wpisze to w pole /adres dekodera/ to w polu nr zwrotnicy pokazuje się wirtualna zwrotnica 426 czy jakoś tak i na odwrót jak wpisze nr prawidłowy zwrotnicy 12 to adres semafora/dekodera jest na 2 i to nie działa wspólnie , jak działa rozjazd to sygnalizator nie i na odwrót .
Jak zmienię w dekoderze adres semafora na 2 to zaczyna wszystko działać tyle że pod adresem 2 mam loka zaprogramowanego i nie wiem czy nie będzie konfliktu ?
Jest na to jakieś lekarstwo ? :) żeby semafor był pod np. nr. sto pięć a rozjazd pod np.12 ?
Numery rozjazdów mam od 11-18 i teraz będzie jeszcze po 3-4 semafory na rozjazd wjazdowe i wyjazdowe
Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 12 lut 2019, 19:08

Tobi111 pisze:
09 lut 2019, 10:24
Jak zmienię w dekoderze adres semafora na 2 to zaczyna wszystko działać tyle że pod adresem 2 mam loka zaprogramowanego i nie wiem czy nie będzie konfliktu ?
Nie, nie będzie konfliktu. Adresy loków to inna pula niż adresy urządzeń.
Tobi111 pisze:
09 lut 2019, 10:24
Jest na to jakieś lekarstwo ? :) żeby semafor był pod np. nr. sto pięć a rozjazd pod np.12 ?
Semafor powinien być pod 105 i mieć swój element DCC w programie, a rozjazd pod 12 i mieć swój element DCC w programie.
Dlaczego chcesz te dwa urządzenia łączyć w programie poprzez wspólny adres? Nie rozumiem tego...

Tobi111
Posty: 27
Rejestracja: 06 mar 2017, 20:57
System DCC: Digikeijs DR 5000 + Multimaus Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: Tobi111 » 12 lut 2019, 21:14

Semafor powinien być pod 105 i mieć swój element DCC w programie, a rozjazd pod 12 i mieć swój element DCC w programie.
Dlaczego chcesz te dwa urządzenia łączyć w programie poprzez wspólny adres? Nie rozumiem tego...
Witam źle się rozumiemy .

Chce to właśnie zrobić tak jak piszesz ale nie mogę bo jak wpisze nr rozjazdu np.12 to wyskakuje mi automatem adres 2 numer 6 semafora
Mimo że dekoder jest zaprogramowany na adres od 100 to w programie wyskakuje cały czas adres 2
(Do dekodera mogą być podłączone np. 4 semafory świetlne 3-komorowe lub 8 semaforów 2-komorowych i powinny mieć adresy 100 -108 a są adresy od1-8

zrzut ekranu nr 1 to jak wpisze nr rozjazdu/zwrotnicy
zrzut ekrany nr 2 to jak wpisze adres semafora
zrzut ekranu nr 3 to rozjazd czy tam ma być zaznaczone dekoder ?
Ps. Chodzi o np. (przy blok 1) sygnalizator AB i rozjazd Z 3 to numer 12 zwrotnicy
Załączniki
zrzut 2.jpg
zrzut ekranu 1.jpg
zrzut 3.jpg
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, 22:08 przez Tobi111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 12 lut 2019, 21:52

Zrzut ekranu 1 wygląda dobrze.

Jest wiele numeracji oznaczających to samo, można je używać naprzemiennie (jak Celsjusze i Faranhajty) i przeliczać w obie strony.

Jeżeli posługujesz się "numeracją dekoderów akcesoriów" (czyli adres z CV1 + numer wyjścia od 1 do 8), to wpisz 100 i numer wyjścia.
Zostaw w spokoju "adresację rozjazdów", bo jej nie używasz. Wyskoczy ci wirtualny numer rozjazdu 404, bo tak jest po przeliczeniu, ale się tym nie przejmuj.

Są dwie równoważne numeracje: "adres+nr wyjścia (1-8)" oraz "nr rozjazdu + nr wyjścia (1-2)"

Rozjazd 1 zajmuje adres 0 i wyjścia 1 oraz 2 (czyli para nr 0)
Rozjazd 2 zajmuje adres 0 i wyjścia 3 oraz 4 (czyli para nr 1)
Rozjazd 3 zajmuje adres 0 i wyjścia 5 oraz 6 (czyli para nr 2)
Rozjazd 4 zajmuje adres 0 i wyjścia 7 oraz 8 (czyli para nr 3).
Rozjazd 5 zajmuje adres 1 i wyjścia 1 oraz 2 (czyli para nr 0)
Rozjazd 6 zajmuje adres 1 i wyjścia 3 oraz 4 (czyli para nr 1)
Rozjazd 7 zajmuje adres 1 i wyjścia 5 oraz 6 (czyli para nr 2)
Rozjazd 8 zajmuje adres 1 i wyjścia 7 oraz 8 (czyli para nr 3).

Rozjazd 256 zajmuje adres 63 i wyjścia 7 oraz 8 (czyli para nr 3).

Więcej niż 256 rozjazdów standard nie przewidywał. Więc w tej numeracji adresu powyżej 63 nie da się obsłużyć.
Może tu jest problem, że chciałbyś jednak wpisać adres 100...?


> czy tam ma być zaznaczone "dekoder" ?

Masz powiększoną rozdzielczość ekranu (nie jest ustawiona na 100%) i obcięło ci fragment tekstu. Tam w oryginale jest napisane "Dekoder odwrotnie" , co oznacza, że rozjazd ma być odwrotnie sterowany niż normalnie. Czasami to się przydaje w pewnych dekodera.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 12 lut 2019, 22:07

Tobi111 pisze:
09 lut 2019, 10:24
i na odwrót jak wpisze nr prawidłowy zwrotnicy 12 to adres semafora/dekodera jest na 2 i to nie działa wspólnie
A w ogóle dlaczego wpisujesz numer 12 jako nr rozjazdu, skoro dekoder masz zaprogramowany na adres 100?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 12 lut 2019, 22:11

Tobi111 pisze:
12 lut 2019, 21:14
(Do dekodera mogą być podłączone np. 4 semafory świetlne 3-komorowe lub 8 semaforów 2-komorowych i powinny mieć adresy 100 -108 a są adresy od1-8
Jeżeli do dekodera można podłączyć 8 semaforów 2-komorowych, to dekoder ma 16 wyjść.
Czyli zajmuje dwa adresy (np.: 100 i 101) i dla każdego adresu jest 8 wyjść.
Chyba że słowo "adres" nie oznacza "adresu dekodera urządzeń" tylko np. "adres rozjazdu".
Musisz używać bardziej precyzyjnych słów, bo nie mogę Ciebie zrozumieć.

Normalnie jak się mówi "adres", to rozumie się przez to adres, który się wpisuje w CV1.
A to nie to samo, co "adres rozjazdu", który np.: używa się w manipulatorach firmy Lenz'a.

PS. Jeżeli do dekodera da się podłączyć 4 semafory 3-komorowe, to albo ma on 12 wyjść, albo 16 i 4 są nieużywane. Więc jak to jest?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1694
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Tobi

Post autor: gbbsoft » 12 lut 2019, 22:47

Zrobiłem małą rewolucję w najnowszej wersji testowej.
1. Usunąłem ograniczenie numerów rozjazdów do 256. Może to ci pomoże.
2. Zmieniłem numeracje wyjść. Poprzednio była od 0, teraz jest od 1. Więc teraz wyjście przykładowo są ponumerowane od 1 do 8 (a nie od 0 do 7).

Teraz może być burza, a może będzie lepiej?
:-)

ODPOWIEDZ