Wywołanie funkcji lokomotywy

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: marekm » 09 sty 2017, 18:22

Szuka, szukam i nie mogę się doszukać.

Chciałbym uzyskać efekty tego typu:
- lokomotywa przejeżdża przez blok przy którym są rogatki i załącza funkcję "gwizd" dostępną pod F4
- lokomotywa wyjeżdża z bloku który jest przy stacji i załącza funkcję "gwizd" dostępną pod F5

Domyślam się, że służą do tego Zdarzenia podpięte do odpowiednich typów w konfiguracji bloku
(Przy wjeździe do bloku bez zatrzymania i Po ruszeniu pociągu z bloku), ale jak je obsłużyć aby
uzyskać założony efekt?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: andrzej-n » 09 sty 2017, 18:58

Masz rację. Do tego służą zdarzenia.
Dla danego bloku wybierz odpowiednią opcję np "przy wjeździe do bloku bez zatrzymywania". Następnie wybierz zakładkę "zdarzenia" i "dodaj nowe"
Wybierz Operację "Pociąg_ZmienPredkoscKierunekFX" i przeciągnij na schemat. Na dole z prawej strony wybierz odpowiednią "F" np F4 i zaznacz "Switch On" lub "Change"
Andrzej

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: marekm » 09 sty 2017, 20:27

Dzięki Andrzeju!

Działa :)

Pozdrawiam
--
Marek Mleczko

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: marekm » 10 sty 2017, 20:00

Po wprowadzeniu do ruchu drugiej lokomotywy pojawił się pewien kłopot.
Gdy jedna lokomotywa stoi spokojnie na stacji a druga przejeżdża przez
blok w którym wywołuję zdarzenie "Przy wjeździe do bloku bez zatrzymania"
sygnał syreny jest aktywowany w obu lokomotywach. Zdarzenia zdefiniowane
w bloku różnią się jedynie adresem lokomotywy.
Poniżej kilka screenów.

Będę wdzięczny za sugestię gdzie szukać rozwiązania w którym aktywowana jest
tylko funkcja dotycząca tej lokomotywy, która przejeżdża przez blok.
Załączniki
blok.JPG
akcja.JPG

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: gbbsoft » 10 sty 2017, 21:04

Jak lokomotywa przejeźdza przez blok, to są uruchamiane oba zdarzenia, więc obie lokomotywy wyją... Tak zaprogramowałeś... Nigdzie nie jest napisane, że tylko jedna lokomotywa ma dostawać F4.

Czy obie lokomotywy mają sygnał pod tym samym F4? Jeżeli tak, to zostaw tylko jedno zdarzenie i ustaw "Uzyj ActiveEngine" na TRUE (a adres lokomotywy usuń), wtedy sygnał F4 dostanie tylko ta lokomotywa, która aktualnie jest w bloku.

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Wywołanie funkcji lokomotywy

Post autor: marekm » 15 sty 2017, 21:18

Dzięki, jest dokładnie tak jak napisałeś.
Niestety nie da się ustawić jednocześnie numeru lokomotywy i "Uzyj ActiveEngine" na TRUE :(

Czeka mnie przemapowanie funkcji lokomotyw...

ODPOWIEDZ