Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: marekm » 15 sty 2017, 21:15

Mam układ jak na załączonym obrazku.
Zdefiniowałem Automatyczny przejazd z bloku A do B.
Niestety próba uruchomienia skutkuje wyświetleniem komunikatu:
Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi!

Co jest tego przyczyną?

Czy muszę w tym Autoprzejeździe zdefiniować wszystkie bloki pośrednie (przejazd, stacja górna)?

I pytanie dodatkowe - czy da się w jednym Autoprzejeździe zastosować dwa razy ten sam blok?

Z góry dzięki za pomoc :)
Załączniki
schemat.JPG

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: gbbsoft » 16 sty 2017, 09:28

Musisz wrzucić wszystkie bloki pośredne.

Jeżeli wychodzi ci, że w Autoprzejeżdzie musisz wrzucić dwa razy ten sam blok, to będziesz miał problem i pewnie oznacza, że nie rozumiesz jak działa Autoprzejazd. Autoprzejazd "przenosi" loka z jednego z bloków wyjazdowych do jednego z bloków wjazdowych.

Chyba, że chcesz wstawić dwa razy ten sam blok, raz jako wyjazdowy, a raz jako wjazdowy. To wtedy wstawiasz go raz i oznaczasz jako wjazdowy i jako wyjazdowy.

Jeżeli wstawisz blok A jako wyjazdowy oraz blok B i C jako wjazdowe, to program wylosuje do którego z bloków B czy C ma pojechać lok, gdy znajduje się w A. Więc cos takiego: A->B->G->A->C jest nie do zrealizowania, bo czasami lok będzie ciągle krążył A->B->G->A->B->G-> itd..

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: andrzej-n » 16 sty 2017, 14:19

Ciekawy układ. Jak duża jest makieta i w jakiej skali? Ile składów po niej jeździ?
Andrzej

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: marekm » 16 sty 2017, 17:21

Dzięki za odpowiedź, muszę to sobie przemyśleć i poukładać.

Co do rozmiarów to: 2,9 x 1,5, skala H0.

Można ją zobaczyć na forum:
http://forum.modelarstwo.info/threads/p ... 1-5.19109/

Aktualnie jeżdżą dwa składy (automat) ale chcę do tego dołożyć trzeci do "ręcznego" sterowania.

Pozdrawiam

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: andrzej-n » 17 sty 2017, 11:22

Gratulacje!
Ja swoją makietę (3mx1,5m) rozpocząłem w grudniu 2014 i właśnie skończyłem ostateczne układanie torów. O tym, by tak zagospodarowac teren to nawet nie moge pomarzyć, w dodatku, że posiadam zero wiedzy i talentu artystycznego.
Andrzej

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: marekm » 21 sty 2017, 18:59

Kolejne pytanie nowicjusza.

Na układzie takim jak w załączonym obrazku mam zdefiniowane dwa Autoprzejazdy.
1. Dolna stacja - przejazd - Gorna stacja tor 2
2. Stacja dolna tor 2 - przejazd - Gorna stacja tor 1
Pociągi jeżdżą w przeciwnych kierunkach, więc w sytuacji gdy oba są na Stacji Górnej (lub dolnej)
istnieje fizyczna możliwość aby oba odjechały w tym samym czasie.

Niestety nigdy się tak nie dzieje - w trasie jest zawsze tylko jeden skład.
Dlaczego?
Załączniki
schemat2.JPG

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: gbbsoft » 22 sty 2017, 09:59

A nie masz przypadkiem polaczonych rozjazdów na okolo stacji gornej: d6 i d4?

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: marekm » 26 sty 2017, 16:25

Miałem, nazywały się Z4a i Z4b :)
Ale pomyślałem, że to może być źródłem problemu i teraz są niezależne (całe szczęście
miałem jeszcze jeden wolny port na dekoderze).

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: marekm » 02 lut 2017, 18:29

Rozwiązanie problemu okazało się trywialne.
Wcześniej nie doczytałem, że skrzyżowanie posiada parametr (kolizyjne/bezkolizyjne).
Domyślnie jest ustawione "kolizyjne", po zmianie pociągi zaczęły wreszcie jeździć
tak jak tego oczekiwałem :)

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 12 lis 2017, 19:11

Witam.Pozwolę sobie podłączyć się pod temat ponieważ mam problem który tytuł dobrze ilustruje.Otóż w momencie gdy na torach są dwie lokomotywy to w momencie gdy jedna stanie w bloku 8 (który jest zmostkowany dlatego dwa bloki o numerze 8 i na tej samej czujce) a za nią w bloku 5 stanie druga lokomotywa otrzymuję komunikat "Blok 8 nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi" a przecież są wolne bloki 4 i 7.Jedna lokomotywa jakoś drogę znajduje.Dziękuję za odpowiedź.
P.S-poprawka,jedna lokomotywa też się czasem zatrzymuje w tym samym bloku.
Załączniki
moja.plansza
(173.81 KiB) Pobrany 22 razy
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 19:42 przez yatzekx@tlen.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ