Program nie widzi autoprzejazdu

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 paź 2017, 20:40

Witam ponownie.Już rozkminiłem te autoprzejazdy.Po drodze miałem awarię sprzętu ale już jest ok.Pozostał maleńki problemik.Proszę o odpowiedź dlaczego skoro w autoprejeździe mam zdefiniowane zatrzymywanie się w bloku na 15 sekund lokomotywa zamiast zatrzymywać się na te 15 sekund za każdym przejazdem przez blok (tak chyba powinna) zatrzymuje się raz na 4-5 przejazdów przez blok?Załączam plik plansza i log .Akurat w tym logu trafiło,że została wysłana komenda i lok się zatrzymał.
P.S-czy jest możliwa taka konfiguracja gbbkolejka aby lokomotywa zatrzymywała się przed semaforem i po chwili sama ruszała?Jeśli to kłopot to nie chcę rozwiązania,sam poszukam tylko czy to możliwe , żebym się daremnie nie trudził.Dzieki za odp.
Załączniki
moja.plansza
(172.24 KiB) Pobrany 27 razy
Nowy dokument tekstowy.txt
(1.95 KiB) Pobrany 21 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 22 paź 2017, 21:26

Usuń "Próbuj bez zatrzymania" dla bloków 1 i 2

Ten znacznik powoduje, że program próbuje przedłużyć trasę nim przyjedzie lok do bloku.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 paź 2017, 22:29

No szacun,działa.Dzięki.A z tym semaforem da się zrobić?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 23 paź 2017, 10:07

Tam gdzie ma się zatrzymac lok musi byc blok (lub półblok) z infomacją zwrotną. Przy takim bloku może być semafor (ale nie musi być). Wtedy odniesiesz wrażenie, że lok zatrzyma się przed semaforem.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 23 paź 2017, 17:46

Ja mam zrobiony blok a na końcu umieszczony semafor.Chciałbym żeby semafor podawał sygnał chyba S1 on się nazywa jak odcinek izolowany przed nim będzie zajęty.W tym wątku jest screen obrazujący menu semafora viewtopic.php?f=45&t=334 i jest tam sygnał "Stój" ale ja takiego menu nie mam.Teraz mam zrobione za pomocą zdarzeń i autoprzejazdu ale to nie zatrzyma loka jak tor przed będzie zajęty.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 23 paź 2017, 19:59

Jeżeli to jest tak, jak w pliku, który dołączyłeś na początku, to musisz blok rozszerzyć o jeden kwadracik, ten z semaforem.
Semafor musi stać W bloku (na końcu), a nie PRZED nim.

Jeżeli semafor jest MIEDZY blokami, to należy on do następnego bloku (ale po drodze nie może być żadnego rozjazdu). W ten sposób się robi semafory powtarzające.

Wstawiłaś też "semafor prosty". Służy on do obrazowania semaforów kształtowych. Możesz spróbować wstawić semafor wielokomorowy, w którym się wszystko definiuje.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 23 paź 2017, 20:33

No działa.Dzięki serdeczne,to już chyba wszystkie moje problemy są rozwiązane.
Albo nie,ostatnia rzecz która wpadła mi do głowy.Czy można zrobić tak żeby semafor pokazywał stop w momencie gdy blok przed semaforem jest zajęty (na planszy przed zwrotnicami Z5 i Z1) przez inny lok a po przejechaniu loka pojawiło się jazda dozwolona?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 23 paź 2017, 22:29

W programie starałem się odwzorować sposób prowadzenia pociągów na PKP, więc nie wszystkie pomysły da się zrealizować. Tam z założenia wszystkie semafory pokazują sygnał "Stop". Inny sygnał jest pokazywany, gdy dyżurny ruchu ustawi trasę z punktu A do punktu B (u nas: bloki), zablokuje tą trasę i da pozwolenie na jazdę.

Jeżeli chcesz, aby program non-stop ustawiał drogę z jednego bloku do drugiego (i w ten sposób w pierwszym bloku będzie inny sygnał niż stop), to właśnie do tego służą autoprzejazdy. Autoprzejazdy to "automaty do przepychania loków między blokami".

Ale jeżeli w pierwszym bloku nie będzie lokomotywy, to nie ma szans, aby był inny sygnał niż stop.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 23 paź 2017, 22:35

Aha,jasne.Zajarzyłem.Dzięki.

ODPOWIEDZ