Rozkłady jazdy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1703
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: gbbsoft » 30 sty 2018, 17:24

Rozkład jazdy jeździ wg zegara. W parametrach, w zakładce 'Szybki zegar' jest opcja 'Zatrzymaj po zatrzymaniu makiety'.
Jak to zaznaczysz, to po zatrzymaniu makiety zegar stanie, co spowoduje takze zatrzymanie rozkładów jazdy.

reticulan
Posty: 59
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
System DCC: Roco 10764

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: reticulan » 26 sty 2019, 23:21

Mam pytanie..

Czy istnieje możliwość przypisania rozkładu jazdy do konkretnego loka, albo loka dla rozkładu jazdy. Chciałbym puścić kilka lokomotyw z różnymi rozkładami. Gdzie to ustawić. Nie mogę znaleźć takiej opcji.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1703
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: gbbsoft » 06 lut 2019, 22:09

NIe, nie można. Zastanawiam się nad sensem twojego pytania.

Rozkład jazdy, to jest lista "wypuszczeń" loków z kolejnych bloków w danych momentach czasu. Jak miałby się zachować program, jeżeli w rozkładzie jazdy o 10:00 ma wypuścić z bloku A loka elektrycznego, a tam stoi lokomotywa? Co ma program zrobić i jaki to ma sens?

Rozkład jazdy najczęściej się projektuje w dwóch wariantach: "dla bloku" lub "dla loka" (oczywiście mieszanina nie jest zabroniona, tylko trudniej nad nią zapanować).

Jeżeli rozkład jazdy jest "dla bloku", to opisuje wypuszczanie kolejnych lokomotyw, które w tym bloku (z innych względów) się pojawiają i mają być w danym momencie wypuszczone.

Jeżeli rozkład jazdy jest "dla loka", to opisuje wypuszczanie danego loka z kolejnych bloków. Lok na początku musi się znajdować w pierwszym bloku (albo do niego niedługo wjechać), aby sensownie uruchomić rozkład jazdy. Jeżeli uruchamiasz ten rozkład jazdy dla tego loka, to wiesz, że ten lok w pierwszym bloku już stoi (lub zaraz będzie stać).

Może po prostu w nazwie rozkładu jazdy napisz, że jest to rozkład jazdy "dla loka A w bloku 1" i tylko wtedy go uruchamiasz, jak lok tam jest gdzie powinien być.

reticulan
Posty: 59
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
System DCC: Roco 10764

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: reticulan » 07 lut 2019, 14:48

Widzę że to nie takie proste jak mi się wydawało. Miałem nadzieje wziąć przykładowo loka ST44 i ustawić dla niego rozkład że z bloku A jedzie do B, C, D, F itd w rożnych odstępach czasu, jednocześnie ustawić np BR 39 żeby jeździł z bloku G do H, I , J itd. Oczywiście tak aby drogi obu pociągów się nakładały, ale widzę że to tak nie działa. Musze to porządnie przemyśleć, a ciężko to robić na sucho bo jeszcze nie mam zainstalowanej fizycznie informacji zwrotnej, a symulacja w programie i ręczne przepychanie loków z bloku do bloku jest dość uciążliwe. Z tego samego powodu moje pytania mogą wydawać się bezsensowne.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1703
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: gbbsoft » 07 lut 2019, 17:01

Myślę, że to już jest taki "poziom abstrakcji", że na sucho to dochodzimy do granic możliwości naszej wyobraźni... :-)

reticulan
Posty: 59
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
System DCC: Roco 10764

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: reticulan » 08 lut 2019, 10:08

No:).. widzę że na tę chwilę zostaje mi tylko, cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość...i powolutku do celu.

reticulan
Posty: 59
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
System DCC: Roco 10764

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: reticulan » 14 lut 2019, 14:42

A czy autoprzejazdy i rozkłady które zawierają te same bloki, mogą być uruchomione jednocześnie. nie będą się gryzły. Czy może rozkład jazdy jest nadrzędny względem autoprzejazdów?

A może rozkład jazdy to tylko spis odjazdów loków z poszczególnych bloków, które są wpisane do autoprzejazdów?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1703
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: gbbsoft » 15 lut 2019, 14:10

Można uruchamiać, a czy będą się gryzły, to trudno tak ogólnie odpowiedzieć.
Rozkłady jazdy nie są nadrzędne względem autoprzejazdów ani odwrotnie. Kto pierwszy ten lepszy.

Autoprzejazdy to na siłę przepychanie "wszystkiego" z bloku do bloku.
Rozkład Jazdy to przepychanie z bloku do bloku, ale nie na siłę, tylko wg zegara.

MarcinM
Posty: 16
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: NanoX

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: MarcinM » 18 lut 2019, 20:56

Czy jest szansa aby w zakładce "Rozkłady jazdy" podczas działania rozkładu można by było przesuwać w dół listę i obserwować aktualnie wykonywany rozkład.
Teraz jest tak, że po przesunięciu suwaka w dół wraca z powrotem do góry i nie można zobaczyć co jest w dalszej części rozkładu?

Marcin
Załączniki
roz1.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1703
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkłady jazdy

Post autor: gbbsoft » 18 lut 2019, 22:00

A zaznaczenie nie-pierwszego (np.: ostatniego widocznego) wiersza i przesunięcie w dół listy nie pomaga? Prośba o sprawdzenie.

ODPOWIEDZ