Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 26 paź 2014, 18:21

Witam,
Jak steruje z poziomu gbbkolejki rozjazdami z wybraną opcją "dekoder rozjazdu/dekoder akc. na F1,F2" wszystko jest ok, problem zaczyna się jak wybiorę opcję "dekoder akcesoriów/dekoder akc. na F1,F2" program się zawiesza, podobnie jest przy semaforach, pojawiają się jakieś dziwne komunikaty. Jeżeli pierwsza opcja działa to przydała by mi się taka opcja w semaforach tylko że tam nie ma możliwości takiej kombinacji. Chyba że ja to źle rozumuje.
DCC trochę kombinowane nanox + genLi, ale MM + genLi zachowuje się tak samo.

Pozdrawiam.
Załączniki
gbb1.jpg
gbb2.jpg
gbb3.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: gbbsoft » 26 paź 2014, 21:17

Poprawiłem błąd w programie.
Wersja poprawiona została wystawiona jako testowa: http://download.gbbkolejka.pl/GbbKolejka_test.EXE

Zobacz, czy teraz będzie lepiej...

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 27 paź 2014, 16:53

Witam,
Poprawka usprawniła komunikację nic się już nie zawiesza tylko według mojego rozumowania to jak mam podpięty semafor na F1 (zielony), F2 (żółty), F3 (czerwony), F4 (biały) to zapalenie się zielonego światła powoduje uaktywnienie F1 ale zmiana na np. żółte wyzwala F2 ale nie wyłącza F1 i tak po wyzwoleniu po kolei wszystkich świateł mam włączone wszystkie 4 funkcje. Kolejne wyzwalanie świateł powoduje wizualnie już tylko szybkie wyłączenie i ponownie załączenie po kolei wszystkich funkcji.

Pozdrawiam.
Załączniki
gbb1.jpg
gbb2.jpg
gbb3.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: gbbsoft » 27 paź 2014, 18:43

A co ty masz za dekoder, że musisz używać Fx do sterowania nim? Nie jest to normalna sytuacja...

PS. Przyślij mi swój plik .plansza na gbbkolejka(małpka)gbbkolejka.pl

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 27 paź 2014, 19:05

Ale chyba dopuszczalna ;)
Domowej roboty ;) zmodyfikowany kod z openDCC wymyśliłem sobie że na pojedynczym uP mam 12 wyjść sterowanych F1-F12 do semaforów, a do zwrotnic dorzucę podwójny driver i obsłużę na jednym Fx napęd conrada w obie strony więc na pojedynczym urządzeniu za ok 60 zł obsłużę 12 zwrotnic :) bez driverów do semaforów to ok 30 zł ;)

Pomysłowość nie zna granic :D

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: gbbsoft » 27 paź 2014, 19:24

Coś mi się wydaje, że twój dekoder działa tak:
- naciskasz F1, włącza się światło
- puszczasz F1, światło się świeci
- naciskasz ponownie F1, światło gaśnie
- puszczasz F1, światło nie świeci się.
czyli tryb włącz/wyłącz

A powinno działać tak
- naciskasz F1, włącza się światło
- puszczasz F1, światło gaśnie
- naciskasz F1, włącza się światło
- puszczasz F1, światło gaśnie
czyli tryb: dopóki trzymam to świeci

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 27 paź 2014, 19:49

Działa na pewno według drugiego opisu, sprawdzone MM bo mam podłączoną jako slave, jak na MM pali się Fx to światło też się pali jak na MM nie pali się to światło też się nie pali.
To co opisywałem w poprzednim poscie to stany odczytane z MM dekoder jest tylko fizycznym odzwierciedleniem tego co pokazuje MM. Gbbkolejka działa w ten sposób że zapala Fx danego światła a przy zmianie zapala Fy innego światła ale nie gasi Fx pierwszego światła

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: gbbsoft » 27 paź 2014, 21:36

Zmieniłem sposób działania tego drivera do Fx. Wystawiłem nową wersję testową. Proszę zobaczyć, czy jest lepiej.
Robiłem to trochę na czuja, bo dzisiaj nie mam dostępu do centralki Roco. :-)

http://download.gbbkolejka.pl/GbbKolejka_test.EXE

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 27 paź 2014, 22:03

Jest gorzej niż poprzednio, wydanie rozkazu z programu nie powoduje żadnej zmiany w centralce, pojawiły się jakieś dziwne komunikaty w dolnym pasku i wyskakujące okienko jak pierwotnie.
Załączniki
gbb1.jpg

bastekm
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, 18:02

Re: Semafory na dekoderze akcesoriów F1,F2

Post autor: bastekm » 27 paź 2014, 22:07

Nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo wyjeżdżam w delegację i będę miał możliwość testów dopiero w weakend, więc proszę żeby podejść do tego na spokojnie :)

ODPOWIEDZ