Rozjazd tillig baeseler

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 15 kwie 2015, 19:35

Witam mam pytanie odnośnie rozjazdu krzyżowego i ustawienia w gbbkolejce. Czy jest możliwość jego ustawienia...
Otóż do rozjazdu podpięte są napędy podmakietowe które sterują iglicami - każdy z nich 4 czyli 2 pary.
Załączam rysunek i tak dla jazdy od góry ( rys. po lewej) po łuku napęd przestawia iglice w lewą stronę do jazdy na przecięcie musi przestawić iglicę w prawa stronę ( rys 2) . W gbb rozjazd daje wybór jazdy z 4 stron do rozjazdu - jak więc ustawić poprawny przejazd z jednego kierunku prawy górny po luku lub na przecięcie.. jeśli zmienimy położenie rozjazdu to droga przejazdu zmienia się na lewą górną a chciałbym aby została prawa górna jak na rysunku...
Nie wiem czy dobrze to opisałem, w każdym razie nie mam pomysłu...
Załączniki
rozjazd.png

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: gbbsoft » 15 kwie 2015, 19:44

Program obsługuje rozjazdy, którymi sterują dwa napędy.
U mnie musiałem podpiąć napędy odwrotnie. O kierunku wyjazdu na dole decyduje dekoder górny, o kierunku wjazdu na górze decyduje dekoder dolny.

Alternatywnie można w programie wstawić dwa rozjazdy, który funkcjonalnie odpowiadają rozjazdowi krzyżowemu.

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 15 kwie 2015, 19:51

musze to przetrawić... chodzi mi o to ze jak podepnę do programu pod rozjazd krzyżowy (2 napedy/ dwa dekodery) to przy przebiegu trasy z górnej prawej np. na przecięcie czyli dolna lewa gbb ustawia górna iglice prawidłowo czyli prawo - ale teraz powiedzmy chce przejechać tez z górnej prawej ale po luku - aby to zrealizować górna iglica musi być przestawiona w lewo a program wtedy już wybiera przejazd z górnej ale lewej...

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 15 kwie 2015, 20:03

dla zobrazowania - rysunek górna cześć przejazd na wskroś - gbb określa przejazd prawidłowo, ale teraz chce przejechać jak na dolnym rysunku - tez z prawj góry ale po łuku - musze przerzucić górną iglice w lewo a to gbb kolejka już interpretuje jako trasa z lewej góry...
Załączniki
rozjazd1.png
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 20:09 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: gbbsoft » 15 kwie 2015, 20:07

Wydaje mi się, że musisz odwrotnie podłączyć dekodery do rozjazdu w programie (nie na makiecie).

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 15 kwie 2015, 20:37

Ale co to zmieni? - sprawa rozbija się o to że jak jadę z tego samego przebiegu i chce wybrać różne drogi wyjściowe to fizycznie musze zmienić po płożenie napędu zarówno dolnego jak i górnego - a wtedy trasa z góry jest już niezgodna z tym co faktycznie... chyba ze za późna pora i nie mogę tego pojąć :)

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 16 kwie 2015, 11:29

Jedynym rozwiązaniem wg mnie jest zastosowanie 4 rozjazdów i ich sparowanie - tak jak na rysunku. Gora pracuje pod jednym adresem i napedem a dół pod drugim...
Załączniki
rozj.png
rozj.png (4.58 KiB) Przejrzano 1663 razy

swiderskik
Posty: 11
Rejestracja: 01 lut 2015, 22:57

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: swiderskik » 16 kwie 2015, 11:32

Może warto by było pomyśleć o wprowadzeniu takiego rozjazdu krzyżowego ;)

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozjazd tillig baeseler

Post autor: gbbsoft » 16 kwie 2015, 22:01

No jak chcesz sparować górę jako jeden dekoder, a dół jako drugi, to masz 100% rozjazd angielski. Kwestia jest tylko, który dekoder podłączyć jako 'dekoder pierwszy', a który jako "dekoder drugi'. Według twojego opisu musisz te dekodery po porostu zamienić.

PS. Na ostatnim rysunku możesz usunąć ten krzyż w środku (i proste pionowe między rozjazdami, i przybliżyć rozjazdy do siebie), aby zajmowało to mniej miejsca (o ile jest to potrzebne).

ODPOWIEDZ