Dwa rozjazdy o tym samym adresie

dccand
Posty: 22
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: dccand » 27 paź 2015, 10:01

Czy program mógłby rozpoznawać, że rozjazdom nadano ten sam adres? Traktował je jako grupę. Program pokazuje, że tylko ten się przełączył co wskazany. W rzeczywistości przełączą się oba o tym samym adresie. Co prawda pominęłam to przypisując ten sam klawisz z klawiatury do przełączenia obu. Informacja zwrotna o położeniu rozjazdu komplikuje trochę elektrykę i potrzebny dodatkowy moduł, chyba że w GBBkolejce pojawi się obsługa railcom jeśli to rozpozna położenia (adresy) no i producenci o tym pomyślą. Mój napęd Viessmann 4554 ma feedback railcom log oraz wyprowadzenia pod dodatkowy moduł o informacji o położeniu. Wystarczyłoby, żeby program to rozpoznawał graficznie. Wygląda to dziwnie dwa rozjazdy przełożone fizycznie a program pokazuje, że tylko jeden a adres obu urządzeń ten sam. A nawet wtedy można by było zdefiniować drogę ochronną i dopiero po jej ułożeniu można zezwolić na jazdę. Nie wiem, czy takie adresowanie też nie wpłynie na autoprzejazdy. Chyba, że znowu czegoś się nie dopatrzyłem ;).

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: gbbsoft » 27 paź 2015, 15:29

Jeżeli dwa rozjazdy mają być obsługiwane razem, to należy je podłączyć do tego samego "elementu DCC" w programie. A nie twrzyć dwa elementy o tym samym adresie.

W momencie dodawania elemety DCC jest okno, gdzie można wybrać: (a) dodano nowy element (b) dołącz do istniejącego elemetu DCC (c) usuń podłączenie.

dccand
Posty: 22
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: dccand » 27 paź 2015, 18:20

Jednak przegapiłem ;) . Działa opcja połącz z istniejącym elementem dcc, tylko trzeba uważać co się wybiera.

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: marekm » 08 sty 2017, 19:25

Gdy miałem parę rozjazdów podłączonych na tym samym adresie, pod tym samym "guzikiem" występował problem
gdy przełączanie nastąpiło kliknięciem w element a nie w klawisz - przełączała się tylko jedna zwrotnica.

Po podłączeniu zgodnie z sugestią, czyli "połącz z istniejącym elementem DCC" zwrotnice przełączają się razem
po kliknięciu w element na ekranie ale po wyborze "guzikiem" zwrotnice wykonują podwójne przełączenie wracając
do pierwotnego stanu. O co może chodzić?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: gbbsoft » 08 sty 2017, 20:58

Pokaż co pojawia się w 'podgląd komunikacji z DCC' podczas gdy zmieniasz rozjazd przyciskiem. I pokaż jak skonfigurowałeś podłączenie jednego z rozjazdów do elementu DCC (zdjęcie z ekranu).

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: marekm » 09 sty 2017, 17:50

Komunikaty:

2017-01-09 17:44:38.6406 Wysłano: Komenda (52:00:88:da)
2017-01-09 17:44:38.7500 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-01-09 17:44:38.8437 Wysłano: Komenda (52:00:80:d2)
2017-01-09 17:44:38.9375 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-01-09 17:44:38.9375 Wysłano: Komenda (52:00:89:db)
2017-01-09 17:44:39.0625 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-01-09 17:44:39.0625 Wysłano: Komenda (52:00:81:d3)
2017-01-09 17:44:39.1875 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)

I zrzut okienka konfiguracyjnego (jeśli to o to chodziło) :)
Załączniki
rozjazd_podw.JPG

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: gbbsoft » 10 sty 2017, 15:20

To na pewno jest log z komuniacji z DCC gdy przełączasz rozjazd manipulatorem? Bo mam wrażenie, że to jest komunikacja jak przełączasz za pomoca programu...

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: marekm » 10 sty 2017, 17:36

Pisząc "guzikiem" miałem na myśli klawisz na klawiaturze (konkretnie w tym przypadku "1").

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: gbbsoft » 10 sty 2017, 18:48

A.... To zmienia postać rzeczy. Stawiam, że w na obu rozjazdach jest on zdefiniowany. Usuń przy jednym, a przy drugim zostaw. Powinno pomóc.

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Dwa rozjazdy o tym samym adresie

Post autor: marekm » 10 sty 2017, 19:47

Dzięki za pomoc! Działa :)

Teraz pary zwrotnic przełączają się zarówno po kliknięciu w ekran jak i po kliknięciu w klawisz na klawiaturze.
A do tego pięknie się to odwzorowywuje na schemacie.

Pozdrawiam
--
Marek Mleczko

ODPOWIEDZ