Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: Wmac127 » 20 lut 2017, 12:48

Mam ustanowionych 6 bloków informacji zwrotnej z urządzeniami LENZa: LR101, LB101, LB050.
Adres domyślny LR-a to 65 i tak jest. Do LR-a można podłączyć 4 LB101 każdy dla 2 odcinków informacji zwrotnej.
LR101 ma 8 wejść (ponumerowanych od 1 do 8) i tak: LB101 nr 1 jest podłączony do wejścia 1,2, LB101 nr 2 do 3,4 a LB101 nr 3 do 5,6.
Jak wspomniałem mam 6 bloków z informacją zwrotną wg klucza: Blok 1 (adres 65 nr 1), blok 2(65-2) i tak dalej. Zapisano ustawienia w GbbKolejce i zrestartowano program. Sprawdzam teraz poprawność ustawień i co znajduję:
Blok nr 1 ma adres 65 nr 5; Blok 2 ma 65-6; Blok 3 bz; Blok 4 i 5 mają 65-5; A blok 6 ma 65-6 czyli bz.
Co jest grane??? Czy to ja robię gdzieś błąd???
Wprawdzie jeszcze nie podłączyłem jeszcze LB050 ale zaraz to zrobię i sprawdzę. Wg opinii niektórych kolegów ten LB050 jest do niczego niepotrzebny. Jednak producent go wymyślił i wyprodukował, więc chyba jest potrzebny.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: gbbsoft » 20 lut 2017, 22:49

LB050 jest rozwiązaniem następującego problemu: zasilasz odcinek izolowany prądem i stoi tam lokomotywa, która pobiera prąd. Nagle zasilanie tego odcinka zostaje wyłączone (np.: zepsuł się zasilacz), ale układy LR101 i LB101 mają swój drugi zasilacz. W tym momencie układy wykrywają, że lok nie pobiera już prądu, więc zgłaszają do programu, że na tym odcinku już nie ma loka. Więc program (inny, nie GbbKolejka) puszcza na ten odcinek inny pociąg i może to spowodować wypadek.

To wszystko się zdarza raczej na dużych, bardzo dużych makietach. Na naszych małych raczej nie, wiec dlatego wszyscy uważają, że zakup LB050 jest zbędny.

Co do błędu: załącz swój plik .plansza (jeżeli zgadzasz się na upublicznienie, jezeli nie - wyślij emailem do mnie) i podaj wersję programu.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: Wmac127 » 20 lut 2017, 23:08

Wersja programu: 1.71
Ja już chyba wiem gdzie jest problem. Poczekam jednak na Twoją opinię.
Jeśli w tym pliku, a jest to najnowszy zapisany, wszystko będzie w porządku to ...
Niestety te poprzednie felerne nadpisałem.

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

LB050 podłączyłem. Mam, to niech pracuje.
Wmac27 MakieTTa_2016.10_015.plansza
(3.19 MiB) Pobrany 22 razy
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: gbbsoft » 21 lut 2017, 17:24

W tym pliku elementy DCC są podłączone 1:1 do bloków i tak jest OK.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: Wmac127 » 21 lut 2017, 17:44

Czyli z plikiem GbbKolejki jest wszystko OK, czy tak?
Wróciło to wszystko do normy jak zmieniłem oprogramowanie z 3.6 na wersję 3.5.
Program nie gubi/zmienia adresów, lokomotywy jeżdżą prawidłowo.
Zaraz po zmianie oprogramowania na 3.6 centralka też zgubiła napięcie na wyjściach J,K było poniżej 12V i dekodery w lokomotywach wariowały, lokomotywy były krnąbrne. Teraz po powrocie do wersji 3.5 zresetowalem wszystkie dekodery do nastaw fabrycznych, ustawiłem po swojemu cv1,2,3,4,5, 29 i gra muzyka.
W sumie to nie jestem z tego rozwiązania zadowolony, co prawda okazało się skuteczne ale ...
Czytałem na innych forach o kłopotach użytkowników LZV100 z wersją 3.6 ale jakoś nie mam odzewu po zamieszczeniu posta.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: Wmac127 » 21 lut 2017, 20:12

Podłączałem teraz ostatni moduł informacji zwrotnej LB101. Te 2 kanały podłączyłem do wejścia 7 i 8 w LR101.
Gdy podłączałem w GbbKolejce te dwa bloki 7 i 8 informacji zwrotnej to program sam zaproponował odpowiedni numer tak jak w LR101.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: gbbsoft » 21 lut 2017, 20:16

Wmac127 pisze:
21 lut 2017, 17:44
Wróciło to wszystko do normy jak zmieniłem oprogramowanie z 3.6 na wersję 3.5.
Rozumiem, że chodzi o wersję oprogramowania w centralce, nie o wersję GbbKolejki... :-)

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Samoczynna zmiana ustawień informacji zwrotnej

Post autor: Wmac127 » 21 lut 2017, 20:19

Oczywiście, chodzi o wersję 3.5 w centralce LZV100
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ