Informacja zwrotna Martinezo

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: Wmac127 » 14 mar 2017, 23:54

Ja już zadecydowałem, że użyję magistrali lewej dla wszystkich 4 MWO. Wpisałem co prawda 1 bo mam podłączony jeden MWO. Szczerze mówiąc to chciałem docelowo wpisać 4. Jednak to chyba nie byłby większy błąd. Rozwojowy wpis. He he he.
Ok, teraz wiem i wpiszę 2 dla moich 4 MWO.
Ja już zacząłem podłączać jeden MWO.
Utworzyłem 3 bloki na Stacji Górnej dla wszystkich 3 torów (przelotowych). Konfiguracja: Rodzaj elementu DCC: jeden czujnik informacji zwrotnej i połączone z systemem HSI-88 jako moduł informacji zwrotnej. Dostały one porządkowe numery: 0,1 i 2.
Niestety coś tam nie gra bo system nie wykrywa obecności lokomotywy. Niby wszystko jest jak należy, ale chyba coś tam nie gra bo blok nie wykrywa lokomotywy.
Może coś tam w GbbKolejce jeszcze trzeba ustawić. Wkleję na wszelki wypadek schemat z ostatnim zapisem. Może Piotr lub Marcin coś znajdzie złego w ustawieniach.
Wmac27 MakieTTa_2016.10_015.plansza
(3.21 MiB) Pobrany 23 razy
Jutro może znajdę czas to będę drążył temat.
Pozdrawiam
MAciej

martinezo
Posty: 28
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: martinezo » 15 mar 2017, 00:33

Którą masz wersję programu? - nie mogę otworzyć Twojego pliku (moja: 1.72.6232.31818)

Nie używaj adresu "0" (Piotrze usuń A:0,N:x).
Pierwsze wejście w pierwszym module to: A:1,N:0
Załączniki
Bez tytułu.png
komunikat01.png
komunikat przy próbie otwarcia pliku z postu wyżej
komunikat01.png (2.58 KiB) Przejrzano 451 razy
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: Wmac127 » 15 mar 2017, 09:20

Ja mam wersję 1.73(testowa) zgodnie z zaleceniem Piotra.

U mnie coś te adresy się pokićkały bo Blok9 ma A=0; N=0 (Jeśli A=adres, N=numer) Blok10 A=0; N=3; Blok11 A=0; N=2.
Trochę dziwnie, ale tak wybrał system.
W ogóle to w zakładce CZUJKA Bloku 9: jest opisane: Numer=0 z możliwością pełnego wyboru i pod spodem drugi Numer =0 z możliwością wyboru 0 - 15
Wszyscy uwielbiamy skróty ale proponuję od tej pory używać Adr i Nr w miejsce A i N.

Ja oczywiście mogę pozmieniać ręcznie ale obawiam się, że i tak system przy następnych blokach uzupełni te brakujące. Nie wiem czy po restarcie programu wszystko nie wróci do poprzednich zapisów.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: Wmac127 » 15 mar 2017, 10:43

Wg schematów połączeń MWO są 2 opcje. Jedna zakłada, że odcinki izolowane są jeden za drugim. Druga opcja przewiduje, że odcinki z informacją zwrotną są odseparowane od siebie. W gruncie rzeczy ta druga opcja jest bardziej odpowiadająca moje rzeczywistości na makiecie. Jak należy rozumieć połączenia elektryczne pomiędzy MWO a odcinkiem inf.zwr. na drugim załączniku: Czy wg Rys.1 czy wg Rys.2. na pierwszym załączniku?
1133.jpg
Jeśli potraktuję je jak na rys 2 to muszę w miejscu A i B dołaczyć zasilanie toru J,K z Centralki.
Czy w przypadku Rys.2 zamiast zasilania z torów do MWO, dołączyć bezpośrednio do MWO, zasilanie z Centralki ?
1122.jpg
Czy potraktować połączenia wg Rys.1?

Zmieniłem ręcznie adresy i numery jak na rysunku.
Pozdrawiam
MAciej

martinezo
Posty: 28
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: martinezo » 15 mar 2017, 15:54

1 - wyraźnie napisałem - NIE UŻYWAMY ADRESU A:0,N:xx - pierwszym adresem, jest A:1,N:0 - dlatego system nie widzi zajętości odcinków (pierwsze trzy) - Piotrze, usuń możliwość wpisania A:0.
2 - numer bloku nie jest równoważny z jego adresem i numerem wejścia w urządzeniach - to dowolnie sobie definiujesz
3 - jeżeli w podłączeniach z rys.2 zrobisz tak jak piszesz to dostaniesz rys.1 ;) - moduł 'interesuje" jedynie przepływ prądu przez jego obwody - nie ważne, że na rys.1 nie ująłem odcinków nie izolowanych pomiędzy izolowanymi, mogą tam być tylko muszą mieć dostarczony prąd do górnej szyny prosto z centrali (to ta sama, czerwona ścieżka) i wcale nie muszą być kolejno (patrz punkt 2)
4 - czemu... nie użyjesz mojej planszy testowej do odpalenia i podejrzenia ustawień? Wystarczyłoby zmienić port COMM na taki jak masz w systemie...

Zawsze można wrócić do swojej planszy mając już "obczajone" jak to "ugryźć"...
Dobrze jest też, dodając nowe urządzenia, uruchomić je na nowym, czystym programie (planszy) zawierającej tylko nowy sprzęt.
Unika się wtedy wielu problemów...
Użyj mojego pliku - przynajmniej walczysz wtedy z jednym problemem ;)
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: Wmac127 » 15 mar 2017, 16:10

martinezo pisze:
15 mar 2017, 15:54
1 - wyraźnie napisałem - NIE UŻYWAMY ADRESU A:0,N:xx - pierwszym adresem, jest A:1,N:0 - dlatego system nie widzi zajętości odcinków (pierwsze trzy) - Piotrze, usuń możliwość wpisania A:0.
To ja zmieniłem ręcznie już na adresy A=1 i kolejne numery dla tych 3 nowych bloków.
Może program coś tam blokuje???
martinezo pisze:
15 mar 2017, 15:54
2 - numer bloku nie jest równoważny z jego adresem i numerem wejścia w urządzeniach - to dowolnie sobie definiujesz
Tak to wiem.
martinezo pisze:
15 mar 2017, 15:54
3 - jeżeli w podłączeniach z rys.2 zrobisz tak jak piszesz to dostaniesz rys.1 ;) - moduł 'interesuje" jedynie przepływ prądu przez jego obwody - nie ważne, że na rys.1 nie ująłem odcinków nie izolowanych pomiędzy izolowanymi, mogą tam być tylko muszą mieć dostarczony prąd do górnej szyny prosto z centrali (to ta sama, czerwona ścieżka) i wcale nie muszą być kolejno (patrz punkt 2)
To tez już rozgryzłem teoretycznie z analizy rysunków. Jednak skoro Martinezo tak to narysował to jednak musi mieć to znaczenie i nie robi to bez powodu
martinezo pisze:
15 mar 2017, 15:54
4 - czemu... nie użyjesz mojej planszy testowej do odpalenia i podejrzenia ustawień? Wystarczyłoby zmienić port COMM na taki jak masz w systemie...
Tak spróbuję, może dziś wieczorem jak wrócę do domu. Nie bardzo jeszcze wiem jak ale pomyślimy.
martinezo pisze:
15 mar 2017, 15:54
Zawsze można wrócić do swojej planszy mając już "obczajone" jak to "ugryźć"...
Dobrze jest też, dodając nowe urządzenia, uruchomić je na nowym, czystym programie (planszy) zawierającej tylko nowy sprzęt.
Unika się wtedy wielu problemów...
Użyj mojego pliku - przynajmniej walczysz wtedy z jednym problemem ;)
Nigdy tego tak nie robiłem. Zawsze tylko moja plansza była w akcji, ale spróbuję to zdaje się być dobry pomysł.
Zresztą wracając do mojego poprzedniego postu. Podłączyłem wg rys.1 i 2 Oczywiście tak jak podejrzewałem niczego to nie zmieniło.
Pozdrawiam
MAciej

martinezo
Posty: 28
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: martinezo » 15 mar 2017, 21:49

Adresy - na bank od A:1
Rysunki - nie jestem w stanie narysować wszystkich możliwości - te dwa rysunki wyczerpują "temat" i pokazują możliwości.
Najczęściej jest stosowany układ z rys.1 - najmniej kabli na makiecie.
Ale, jeżeli na makiecie są np. dwa boostery i siedem odcinków jest w pierwszym boosterze a jeden blok jest w boosterze nr. dwa?
Wtedy pierwszy odcinki 1-7 zapinamy wg. rys.1 a odcinek ósmy, lokalnie wg.rys.2.
Naprawdę - możliwości jest wiele i nie jestem w stanie narysować wszystkich.

Z użyciem mojej planszy nie powinieneś mieć problemu.
Wiesz który port COMM przypisał się do interface S88-USB.
W GbbKolejce ustawiasz w moim pliku w zakładce systemu ten właśnie port i "ognia" ;)

Wszystko zależy od zaawansowania Użytkownika.
W celu ułatwienia sobie procesu poznawczego, zawsze lepiej mieć do uruchomienia jeden system i walkę jednocześnie z jednym źródłem ewentualnych problemów ;)
Jak się go rozgryzie - implementuje się go do już istniejącego układu - w tym wypadku planszy.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1522
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: gbbsoft » 15 mar 2017, 21:58

martinezo pisze:
15 mar 2017, 00:33
Nie używaj adresu "0" (Piotrze usuń A:0,N:x).
Pierwsze wejście w pierwszym module to: A:1,N:0
A dlaczego? Nie da się ustawić Adresu 0? Specyfikacja tego nie zabrania...

PS. W następnej wersji będzie już od 1.

martinezo
Posty: 28
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: martinezo » 15 mar 2017, 22:20

W żadnym, znanym mi programie nie można - poza Twoim ;)
Ustawienie A:0 jest martwe.
Pierwszy moduł wysyła w magistralę sygnały A:1,N:0-8

PS.
A dodałbyś opcję sterowania sygnalizatorami w trybie "sygnał"=polecenie? - nasza emalja ;)
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Informacja zwrotna Martinezo

Post autor: Wmac127 » 16 mar 2017, 18:10

Niestety, ciągle bez sukcesu przy MWO. Podłączone wg schematu. Jedyna wątpliwość to podłączenie zasilania. Mam 9VDC podłączone do POWER +/- i zworka do POWER BUS. Zgodnie z rysunkiem.
Ustawienia mam dokładnie takie same jak na makiecie testowej. Port COM1, ilość modułów na górnej linii = 2 (4 x MWO) dla magistrali lewej. W zakładce CZUJKA Adres = 1 Nr=0 dla Bloku9 i dla kolejnych odpowiednio 1/1 i 1/2.
W Interface są 2 LEDy RX i TX. One powinny chociaż "mrugać"???
Jeden LED na Interface świeci na żółto, na MWO na zielono.

Odpaliłem FGolda w wersji demo, wgrałem wersję Martinezo, ustawiłem HSI-88 zgodnie z zaleceniami OFFLINE.
I nic ..... Żadnego schematu nie widać.
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ