Adresowanie dekoderów Lenz/Roco

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1522
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Adresowanie dekoderów Lenz/Roco

Post autor: gbbsoft » 29 mar 2017, 00:36

Na prawdę, jeżeli nada się dekoderowi Lenz numer 17, to w programie trzeba wpisać numer 16?
O jeden mniejszy?

PS. Jeżeli tak, to dlaczego nikt mi o tym do tej pory nie powiedział... ;)

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Adresowanie dekoderów Lenz/Roco

Post autor: Wmac127 » 29 mar 2017, 09:39

Prawda. Jeżeli zaprogramujesz LENZ-em dekoder na adres 17 to faktycznie będzie zapisany jako 16.

ps. Bo to tajemnica 8-)
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1522
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Adresowanie dekoderów Lenz/Roco

Post autor: gbbsoft » 29 mar 2017, 10:07

To może zmienić program, aby pokazywał 17?

Pewnie pierwszy adres to 1 a nie 0. Da się Lenz'em zaprogramowac adres 0?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Adresowanie dekoderów Lenz/Roco

Post autor: Wmac127 » 29 mar 2017, 10:57

Lepiej nie zmieniać. Ja bym to zostawił bo może ludziom namieszać nowa reguła.
Ja mam zaprogramowany dekoder Martineza na adres 0. Oczywiście wpisywałem 1 aby było 0.
"Niemce" nie bez powodu chyba tak zrobili. O gapiostwo ich nie posądzam. System wg mnie jest dobry, zdaje się być klasy PREMIUM.
Być może taka potrzeba wynikła z zaprojektowania.
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ