Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Akronaut
Posty: 48
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 19 kwie 2017, 21:10

Witam Koleżanki i Kolegów.
Po kilku latach wracam do hobby. Po falstarcie został mi zestaw startowy Roco z boosterem Martinezo. Teraz dokupiłem interfejs Gen-Li, a do sterowania używam GBBKolejkę w wersji lekkiej. O ile z dekoderami lokomotyw nie było problemów to moduł MS8ACC mnie pokonał. Ustawiam go na adres 1 (dioda potwierdza), podłączam napęd MTB i nic. Wydaje mi się, że prawidłowo skonfigurowałem napęd na planszy (ikona zmienia się) ale napęd nie reaguje. Z menu wybrałem dekoder rozjazdów, jako adres wpisałem 0, 1 i 2, bo dowiedziałem się, że jest przesunięcie adresacji. Podłączam go do kanału A, port 1 i 2. Napęd sprawny. Zasilanie części roboczej modułu zrobiłem we wszystkich możliwych wariantach czyli AC, DC i DC z "szyn".

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 209
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 19 kwie 2017, 21:42

Przesunięcie "adresacji" jak to określiłeś dotyczy Lenza. Żeby to miało ROCO to nie słyszałem.
A na jaki adres jest zaprogramowany dekoder MS8ACC?
Jeżeli zaprogramowałeś kanał A na 0 to pierwszy port ma adres 1 do 4-go itd. Jeżeli wrzuciłeś 1 to adres portu 1,2 jest 5 i i kolejno aż do 8
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 48
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 20 kwie 2017, 21:50

Zgodnie z instrukcją dla kanału A ustawiłem CV1=0, dla B CV1=1 - potwierdzone błyśnięciem diody.
Potem ustawiłem CV2 do CV 5 na 255 - potwierdzone błyśnięciem diody.
Dalej w GBBkolejka wybrałem dekoder rozjazdów i ustawiłem dla kanału A numer wyjścia 0 - po przestawieniu na ekranie żadnej reakcji napędu. Zasilanie próbowałem AC, DC i z boostera.
Potem wybrałem dekoder akcesoriów i ustawiłem dla kanału A numer wyjścia 0 do jazdy na wprost i 1 do jazdy w bok - efekt jak wyżej.
Gdzie popełniam błąd? To mój pierwszy dekoder inny niż jazdy. Może MS8ACC jakoś sprawdzić? W czasie przestawiania zwrotnicy na ekranie dioda na dekoderze niczego nie sygnalizuje.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 209
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 20 kwie 2017, 22:18

Jeżeli dla kanału A ustawiłeś 0 a dla kanału B=1 to w MS-ie kanał A Port1,2 w GbbK będzie miał adres 1. następny 2 i kolejno 3 i 4. Kanał B=1 to pierwszy port =5 i tak dalej aż do 8. Reasumując ustawiając Ms-a na A=0 i B=1 przypisujesz adresy w GbbK od 1 do 8.
CV2 to aktywacja wyjść i nastawa 255 = ON a CV3, 4,5 i 6 to czasy kolejno dla poszczególnych portów.
Przy napędzie MTB podłączasz przewody do wszystkich 3 wyjść dla jednego portu.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 48
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 20 kwie 2017, 23:59

dzięki ale już nic z tego nie rozumiem :(
jak będę miał drugi taki dekoder to ustawiam CV1=2 dla A i CV1=3 dla B?
mam wtedy odpowiednio Device nr 9-12 i 13-16?
czy dobrze zrozumiałem: konfigurując zwrotnicę nie posługuję się adresem dekodera tylko w polu adres wpisuję Device nr?
a może mam uszkodzony dekoder lub niewłaściwą wersję? zamawiałem wersję do sterowania napędami silnikowymi MTB, opis na etykiecie MS8ACC rev. 4 M12

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 209
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 21 kwie 2017, 10:01

Akronaut pisze:
20 kwie 2017, 23:59
dzięki ale już nic z tego nie rozumiem :(
Spokojnie. Musisz tylko nawiązywać do treści moich postów. Ja się tylko domyślam, że ustawiłeś w GbbK adres 1 dla omawianej sytuacji.
Akronaut pisze:
20 kwie 2017, 23:59
jak będę miał drugi taki dekoder to ustawiam CV1=2 dla A i CV1=3 dla B?
mam wtedy odpowiednio Device nr 9-12 i 13-16?
Oczywiście. Dla wpisanego adresu dla kanału odpowiadają 4 kolejne dla każdego portu.
Zresztą dla następnych dekoderów wcale nie musi być to kolejny adres tylko jaki Ci będzie odpowiadał.
Akronaut pisze:
20 kwie 2017, 23:59
czy dobrze zrozumiałem: konfigurując zwrotnicę nie posługuję się adresem dekodera tylko w polu adres wpisuję Device nr?
Tak. W GbbK w polu Nr Rozjazdu wpisujemy adres portu, który nas interesuje, czyli 1 przy Ch.A=0 dla portu 1,2
Akronaut pisze:
20 kwie 2017, 23:59
a może mam uszkodzony dekoder lub niewłaściwą wersję? zamawiałem wersję do sterowania napędami silnikowymi MTB, opis na etykiecie MS8ACC rev. 4 M12
Uszkodzenie jest mało prawdopodobne, chyba, że bardzo się starałeś.
Jakie napięcie masz do zasilania MS-a? Ja nigdy nie łączę sterowania DCC do zasilania MS-a. Mimo, że producent dopuszcza taką możliwość.
Sygnał DCC J,K z centralki do sterowania a "siła" z oddzielnego trafo.
Teraz tak: Domyślam się, że u Ciebie występuje brak komunikacji pomiędzy GbbK a dekoderem.
Wykonaj test a mianowicie gdy otworzysz menadżera urządzeń to odłącz interfejs i sprawdź czy ten port zniknie.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 48
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 21 kwie 2017, 11:17

dziękuję za zaangażowanie, masz cierpliwość
zasilanie 19,3 VDC, oddzielne trafo
komunikacja jest, dekoder znika i pojawia się przy wpinaniu kabla
loki działają
wrzucą zdjęcia ekranu jak dodaję jako dekoder rozjazdu i akcesoriów

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 209
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 21 kwie 2017, 11:27

Akronaut pisze:
21 kwie 2017, 11:17
dziękuję za zaangażowanie, masz cierpliwość
Nie ma sprawy, jak mogę to pomagam. Fakt cierpliwości mi nie brakuje. Pamiętam swoje początki z DCC i podpinaniem dekoderów.
Akronaut pisze:
21 kwie 2017, 11:17
zasilanie 19,3 VDC, oddzielne trafo
Mam nadzieję, że to napięcie jest zgodne z tabliczką na MS-ie. Małe odchyłki nie szkodzą.
Akronaut pisze:
21 kwie 2017, 11:17
komunikacja jest, dekoder znika i pojawia się przy wpinaniu kabla
loki działają
Teraz sprawdź czy port COM w PC-ie dla interfejsu odpowiada portowi COM w GbbK
Akronaut pisze:
21 kwie 2017, 11:17
wrzucą zdjęcia ekranu jak dodaję jako dekoder rozjazdu i akcesoriów
Wrzuć, popatrzymy.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 48
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 21 kwie 2017, 13:47

kanał A CV1=0, napęd podłączony do portu 1,2
pierwszy wariant dodawany jako dekoder zwrotnic
IMG_20170421_111300.jpg
IMG_20170421_111307.jpg
IMG_20170421_111330.jpg
IMG_20170421_111331.jpg
IMG_20170421_111346.jpg
sposób podłączenia
IMG_20170421_111506.jpg
drugi wariant dodawany jako dekoder akcesoriów z rozróżnieniem portów 1 i 2 do jazdy na wprost i w bok
IMG_20170421_111543.jpg
IMG_20170421_111549.jpg
IMG_20170421_111558.jpg
IMG_20170421_111623.jpg
IMG_20170421_111636.jpg
IMG_20170421_111640.jpg
reakcji napędu nie ma, lokomotywy jeżdżą

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 209
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 21 kwie 2017, 14:10

Wmac127 pisze:
21 kwie 2017, 11:27
Akronaut pisze:
21 kwie 2017, 11:17
komunikacja jest, dekoder znika i pojawia się przy wpinaniu kabla
loki działają
Teraz sprawdź czy port COM w PC-ie dla interfejsu odpowiada portowi COM w GbbK
Sprawdziłeś?
----------------
Co do obrazków to popatrzyłem pobieżnie i coś mi się tam nie podoba.
Teraz nie mam czasu, jak wrócę to się odezwę, być może dopiero jutro.
--------------------------
Załącz swoją planszę GbbK (plik plansza)
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ