Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 28 kwie 2017, 20:57

gbbsoft pisze:
28 kwie 2017, 20:42
A możemy ustalić fakty: jak ustawiłeś CV1=0 dla kanału A, to w GbbKolejce pierwsze wyjście kanału A jaki ma adres dekodera i jaki numer wyjścia?
CV=0 to numery wyjść w GbbK od 1 do 4 a dla Ch.B = 1 to kolejno 5,6,7,8.
Dla pierwszego wyjścia 1.
Pozdrawiam
MAciej

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 28 kwie 2017, 22:05

Piotrek pyta czy ADRES ustawiony dla dekodera z urządzeniami 1, 2, 3 i 4 (CHA) w GbbKolejce to "0" czy "1".

W GbbKolejce (w dekoderze CHA ma ustawione CV1="0") !
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 28 kwie 2017, 23:19

Z1 w GBBK ma nr rozjazdu 1, adres dekodera 0, port 0
Z2 odpowiednio 2, 0 ,1
Z3 3, 0, 2
Z4 4, 0, 3
Z5 5, 1, 0
Z6 6, 1, 1
Z7 7, 1, 2
Z8 8, 1, 3
Mam MM i NanoX, w którym mogę odczytać CV z dekoderów lokomotyw. Przy próbie odczytania z MS8ACC wyświetla się błąd braku potwierdzenia zwrotnego czy jakoś podobnie (nie mogę szybko sprawdzić tego komunikatu - odłączyłem NanoX, jeśli to istotne jutro podłączę).
Dla pewności ustawiłem w tym "starym" dekoderze CHA=o i CHB=1, dioda potwierdziła komunikację, ale napęd nie działa na żadnym z portów. Szybka podmiana na "nowy" dekoder i wszystko działa. Sterować mogę z:
1. MM + booster Martinezo i z GBBK
2. NanoX z GBBK.

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 28 kwie 2017, 23:37

Odczytujesz zdejmując jedną zworkę ?
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 28 kwie 2017, 23:39

wydaje mi się, że tak, bo robiłem to przy okazji programowania nkażdego kanału oddzielnie
jutro sprawdzę jeszcze raz, zasiałeś niepokój

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 28 kwie 2017, 23:44

czytasz i programujesz tak samo
- zworka na kanale programowanym/czytanym
- odpięte wysokoprądowe wejście zasilające "dolne" dekodera
MS8ACC obsługuje odczyt CV.

Kiedyś LENZ COMMPACT miał problem z czytaniem wszystkiego co nie ma zaszytego CV identyfikacji producenta "światowego".
Jeżeli z21 ma problem to jest już jego drugi problem.
Za szybko reaguje na minimalne zwarcia.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 29 kwie 2017, 08:52

podłączyłem "stary" MS8ACC do NanoX do wyjścia tor do programowania
zworka zdjęta z CHB
bez zewnętrznego zasilania MS8ACC
przy próbie odczytu komunikat:
Błąd podczas komunikacji z dekoderem - brak potwierdzenia od dekodera
przy próbie programowania CV1=0 komunikat: Zapis wykonano!
to samo dla zworki zdjętej z CHA czyli CV1=1 - identyczne komunikaty i zachowanie

podłączyłem "nowy" MSACC - takie same komunikaty przy odczycie, nie programowałem
napęd rozjazdu działa przy sterowaniu z GBBK przez NanoX

sprawdzałem odczyty i programowanie M133 przy tej konfiguracji - działa poprawnie

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 29 kwie 2017, 16:36

Nigdy nie miałem Nano "w ręku".
Nie mogę się wypowiedzieć.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 11 maja 2017, 20:32

Czołem

Mam na biurku dekoder który do mnie wrócił.
CHA - brak wpisanego CV1=0
CHB - CV1=1 - OK
Czasy ustawione dla wyjść - 2,55s - w obu kanałach - OK
Kanał CHB pracuje bez problemu - nic nie wpisywałem - obsługuje urządzenia o nr. 0005 do 0008 - OK

Wpisałem CV1=0 w CHA.
Kanał CHA pracuje bez problemu - obsługuje urządzenia o nr. 0001 do 0004

Dekoder jest w pełni sprawny.

Istnieje pewna możliwość...
... , że NanoX pracujący jako centrala nie potrafi "puścić" w CV1 wartości "0"...

Dekodery które ode mnie wychodzą, ustawiam zawsze na na CHA CV1=0, CHB CV1=1.

Ten MS8ACC jest sprawny ;)

Wystarczyło podłączyć się z napędem pod pierwsze wyjście kanału CHB i sprawdzić sterowanie dla 0001, 0005, 0009 itd.
Zawsze na którymś musi zatrugać.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 11 maja 2017, 21:15

dobra wiadomość
dzięki Marcin

ODPOWIEDZ