Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 22 kwie 2017, 17:24

Akronaut pisze:
22 kwie 2017, 15:56
Skrót myślowy.
????
Akronaut pisze:
22 kwie 2017, 15:56
Działa sterowanie obu rozjazdów zarówno z planszy i z MM tzn. zmienia się obraz na planszy i w MM obojętnie skąd steruję.
Czyli nie działa. Zmiana na planszy GbbK to za mało.
Akronaut pisze:
22 kwie 2017, 15:56
Rozjazd ani drgnie.
Czyli kicha.
- Podłącz napęd MTB bezpośrednio do trafo i sprawdź czy działa.
- podłącz mini-żarówkę do MS-a i sprawdź czy wychodzi sygnał.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 22 kwie 2017, 23:25

Skrót myślowy dotyczył tego, że działa - miałem na myśli sterowanie z planszy i MM i zmianę ikon na urządzeniach.
Żarówki nie podłączałem - sprawdzałem voltomierzem, napięcie się nie pojawia. Napęd sprawny - sprawdzony na zasilaczu 12VDC.
Sprawdźcie, proszę, zrzuty ekranu - może robię głupi błąd, o który nikt mnie nie podejrzewa. Z DCC mam kontakt od kilku dni.
Moim zdaniem:
1. albo jest uszkodzony MS8ACC, albo właśnie ten błąd
2. komunikacja GBBKolejka-MM jest OK.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 23 kwie 2017, 09:20

Obrazek 3. Ustawiony jako dekoder rozjazdu i nr 1. Takie ustawienia powinny wystarczyć dla podłączonego MTB jak na rysunku.
Jeżeli chodzi o ustawienia systemu DCC to musi wypowiedzieć ktoś kto używa ROCO i interfejsu GenLi. Ja używam LENZa i interfejsu Li-USB. Mam inne ustawienia niż Ty na pokazanych zrzutach z Twojej planszy.
Akronaut_1.jpg
Akronaut_2.jpg
Jeszcze jedno. Czy jak pojawia się komunikat Czy łączyć z systemami DCC to dajesz komendę tak? Łączy się bez kłopotów?
Mam jeszcze wątpliwości czy ten mocno skrócony schemat makiety nadaje się do rozważań. Zrób jakieś kółko.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 23 kwie 2017, 10:39

Łączy się bez problemu z systemami DCC.
Zrobiłem kółko,brak reakcji napędu.
Załączniki
Mariusz test 002.plansza
(529.53 KiB) Pobrany 17 razy

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 23 kwie 2017, 11:42

Teraz reasumując ustawienia ROCO - MM - MS:
A. MS - napięcie DCC jest, napięcie zasilania jest (oba sprawdzone voltomierzem, tak?)
B. MS - Ch A=0, porty mają kolejne numery 1,2,3,4; Ch B=1 i kolejne 5,6,7,8, ; CV2 - ustawione = 255 (domyślnie) aktywacja wyjść ON; CV3,4,5,6 ustawione =255 czyli 2,55 sek. Spróbuj odczytać na MM wartości CV dla A i B ustawione na MS.
C. MM - rozjazd 1 pod 1 i rozjazd 2 pod 2.
D. MTB - podłączone jak na rysunku (napęd też sprawdzony)
---------------------------------------------------
Przy tych ustawieniach to powinno zadziałać.
Spróbuj podłączyć dla testu napęd pod Ch B lub tam gdzie jeszcze nie podłączałeś. Może coś się zdarzyło z portem 1,2 lub 3,4
Może coś ominąłem?
GbbK zostawmy w spokoju tymczasowo.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 23 kwie 2017, 14:57

gbbsoft pisze:
21 kwie 2017, 14:50
Numer wyjścia to na pewno 0 i 1. ...
Jeżeli masz na myśli port(wyjście) 1,+,2 w MS-ie to przy adresie Ch.A=0 to jest 1.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 23 kwie 2017, 21:55

wszystko podłączone i skonfigurowane jak powyżej (bez połączenia z GBBK - napęd nie reaguje (a jest sprawny)
sprawdziłem dla kanału A i B
ponownie podłączyłem do GBBK i zrobiłem to samo dla CV1=2 i 3 przy przeliczeniu adresów odpowiednio na 9-12 i 13-16 - napęd nie reaguje
jutro skontaktuję się ze sprzedawcą w sprawie wymiany

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 » 23 kwie 2017, 22:12

Hmm, trochę by mnie zaskoczyła awaria MS-a. U mnie już tyle razy iskrzyło przy MS-ach czy LS-ach ale każdy przeżył "experymenta"
Ciekawe co powie Martinezo.
Może gdzieś jest błąd w naszych rozważaniach, którego ja też nie widzę.
Pozdrawiam
MAciej

Akronaut
Posty: 35
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut » 23 kwie 2017, 22:26

To czekamy na Martineza. 😀 Wolę wariant błędu niż wymiany - będzie szybszy.

martinezo
Posty: 27
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: martinezo » 23 kwie 2017, 23:07

1. Dla napędów MTB trzeba ustawić czas zadziałania wyjść na min.1s (CV3, CV4, CV5 i CV6 = 100)
2. CV1=0 to w ROCO urządzenia 0001, 0002, 0003, 0004 - w LENZ CV1=1 daje te same numery urządzeń
3. Wpisz w GbbKolejce adres dekodera "1" nie "0" (dla ułatwienia - masz CHA CV1=0 i dla CHB CV1=1 podłącz do pierwszych portów CHA i CHB dwa napędy - zobaczysz który ruszy ;) )
4. Sprawdzanie zacznij od sterowania przez MM.

"Elektronika działa na dym - jak go z niej wypuścimy, przestanie działać".
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2017, 23:17 przez martinezo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

ODPOWIEDZ