Semafor świetlny i dekoder ACCUni

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: marekm » 01 wrz 2017, 20:08

Podłączyłem semafor (czerwone/zielone) do dekodera ACCUni Martinezo.
Przewody sygnałowe przylutowałem do wyjść 8 i 9 dekodera.
Na Multimausie pod Z0050 mogę zmieniać światło czerwone/zielone.
Pytanie: jak to wpisać do GbbKolejki?
Na koniec bloku naniosłem semafor prosty - co mam wpisać w Parametrach semafora?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: gbbsoft » 01 wrz 2017, 20:27

Semafor postaw dla testów na trasie poza blokiem, wtedy można nim sterować bezpośrednio.
Na początek postaw "semafor prosty", on jest prostszy w obsłudze.
Stawiam, że czerwony sygnał podłączasz do "Nr zwrotnicy"=50, wyjście =0
A zielony do "Nr zwrotnicy"=50, wyjście=1
Przechwytywanie.JPG
Jak nie zadziała 50, to spróbuj 49 lub 51

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: marekm » 01 wrz 2017, 22:21

Bingo - działa :)
Idąc za ciosem wprowadziłem semafor wielokomorowy (czerwony, zielony, biały).
Biały skonfigurowałem jako 49/0 (na Multimausie na tym adresie włączam/wyłączam).
Włączenie Ms2 włącza białe światło - niestety nie umiem go już wyłączyć.
I drugi problem - wybranie np S3 powinno sprawić, że zielone mruga - u mnie świeci światłem ciągłym.

Tradycyjnie proszę o pomoc ;)

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: gbbsoft » 01 wrz 2017, 22:49

To musisz wrzucić zdjęcia ekranu z konfiguracja. Szczególnie jak podlaczyles biały do elementu dcc.

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: marekm » 01 wrz 2017, 23:04

Ekrany konfiguracji:
s_zielone.JPG
s__s3.JPG
s_biale.JPG

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: gbbsoft » 02 wrz 2017, 20:29

Spróbujmy jeszcze tak:
- stwórz pustą planszę i umieść na niej tylko semafor wielokomorowy na jednym torze (może już taką masz) .
- włącz sygnał S3
- z menu Narzędzia wybierz 'Podgląd komunikacji z DCC'
- wklej tekst, który się tam pojawia (max 100 linii)
- załącz także plik planszy postu.

PS. A... I którą wersję programu masz...

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: marekm » 03 wrz 2017, 13:11

2017-09-03 12:55:08.2031 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:08.3281 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:08.7187 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:08.7812 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:09.2187 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:09.2968 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:09.7343 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:09.8125 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:10.2500 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:10.3281 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:10.7500 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:10.8125 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:11.2656 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:11.3281 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:11.7812 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:11.8906 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:12.2812 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:12.3593 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:12.7968 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:12.8593 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:13.3125 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:13.3906 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:13.8125 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:13.8906 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:14.3281 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:14.4218 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:14.8437 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:14.9062 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:15.3437 Wysłano: Komenda (52:0c:82:dc)
2017-09-03 12:55:15.4375 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)
2017-09-03 12:55:15.8593 Wysłano: Komenda (52:0c:8a:d4)
2017-09-03 12:55:15.9375 Otrzymano: Komenda poprawnie przesłana do centralki (01:04) (01:04:05)

Program w wersji: 1.73.6284.21132
Załączniki
semafor.plansza
(13.59 KiB) Pobrany 23 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2017, 20:15

Już chyba wiem...

1. Czy program działa poprawnie? Tak
Program poprawnie włącza i wyłącza odpowiednie wyjście na dekoderze. Ale... twój dekoder nie odczytuje tego... (nie odczytuje tylko wyłączenia).

2. A przecież mogę sterować Multimousem!
Możesz sterować Mutlimousem, ale: sterowanie Multimausem nie polega na włączaniu i wyłączaniu pojedynczych wyjścia, bo multimouse steruje dekoder jak rozjazdem.
A sterowanie rozjazdem polega na włączaniu raz jednego wyjścia, raz drugiego wyjścia (z pewnej pary wyjść). Włączenie pierwszego wyłącza drugie, włączenie drugiego wyłącza pierwsze.

3. Co zatem zrobić?
Wyjściem z sytuacji jest wybranie w zakładce 'Rodzaj dekodera': 'Tryb Toggle (Lenz)'
Wtedy jedno światło to jeden rozjazd - zajmuje dwa wyjścia, które są włączane na zmianę (jak rozjazd).

PS. Alternatywnie możesz pogadać z Martinezo (albo poczytać w instrukcji obsługi), czy tego dekodera nie da się przeprogramować, aby nie zachowywał się jak dekoder rozjazdów. Abyś mógł z programu sterować każdym wyjściem oddzielnie. Wadą tego rozwiązania jest brak możliwości sterowania z MultiMouse, który został zaprojektowany do sterowania rozjazdami, a nie światłami.

martinezo
Posty: 28
Rejestracja: 04 sie 2010, 11:10

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: martinezo » 05 wrz 2017, 12:25

Czołem

Rozumiem, że jest to AccUni10 z dziesięcioma wyjściami.
To już od dawna nie robiony u mnie dekoder.
Prosty dekoder z programowaniem przez przesłanie polecenia.
Nie ma CV i nie ma możliwości zmieny trybu pracy.
Nie zareaguje na polecenie wyłączenia portu.
Przeciwne polecenie wyłączy wyjście.
Te dekodery były używane przez Kolegów do sterowania sygnalizatorami via GbbKolejka Piotra - z powodzeniem.

Zastąpiłem te dekodery dekoderem MS4ACC Signal.
W pełni programowalnym z własnym definiowaniem sygnałów wyzwalanych jednym poleceniem na dowolnym sygnalizatorze.
Pozdrawiam
martinezo

martinezo(małpa)onet.pl

marekm
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2016, 22:30

Re: Semafor świetlny i dekoder ACCUni

Post autor: marekm » 07 wrz 2017, 15:40

Tak chodzi o dekoder AccUni10 z dziesięcioma wyjściami.
Czy mógłbyś napisać jak wygląda procedura "programowania przez przesłanie polecenia"?
Jak zrealizować "przeciwne" polecenie"?

Gdzie i jak kupić dekoder MS4ACC Signal?
Gdzie znaleźć jakąkolwiek dokumentację/instrukcję do tego (ale i innych) dekodera?

Będę wdzięczny za odpowiedź, bo na chwilę obecną mam taka sytuację, że kupiłem
dwa dekodery z 20 wyjściami, co miało pozwolić na obsługę 20 świateł w sygnalizatorach,
a z tego co zostało tu napisane wygląd, że obsłużę tylko 10 :( .

ODPOWIEDZ