Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 04 paź 2017, 10:08

Witam.Mam prośbę.Proszę o pomoc.Program przestał odczytywać czujki w odcinkach izolowanych.Działało nawet ładnie a po dorobieniu dwóch odcinków przestało wykrywać lokomotywę na wszystkich odcinkach chociaż lokomotywa jeździ i sterowanie odbywa się za pomocą programu.Zmieniłem moduł S-88 na nowy ze sklepu i też nie działa.Przeinstalowałem program,wczytałem plik z licencją o nazwie licencja_xx_xxx_xxxx.gbmsg .Czujki zdefiniowane i działały ale teraz nie świecą się końcówki bloków.Co dziwne Jak wejdę w pomoc-zmień numer licencji to wyświetla mi się "wersja demo".I dalej w zakładce "wersja demonstracyjna" wyświetla mi komunikat "program obecnie jest w wersji demo".Nie wiem czy ma tak być?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: gbbsoft » 04 paź 2017, 13:22

W wersji demo tez powinna działac informacja zwrotna (w odróżnieniu od wersji lekkiej).
http://www.gbbkolejka.pl/node/4

Skoro jest w wersji demo, to znaczy, że nie udało ci się wczytać pliku z licencją. Jakiś błąd wystąpił?

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 04 paź 2017, 14:03

Po wczytaniu pliku licencja_xx_xxx_xxxx.gbmsg otrzymuję komunikat "licencja została zarejestrowana.Uruchom ponownie program".Uruchamiam ponownie program i jest tak jak poprzednio.Ale skoro twierdzisz,że w demo informacja zwrotna powinna działać to muszę szukać dalej.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 05 paź 2017, 17:50

Sorki,ale dalej drążę temat.Nie działają czujki chociaż są zdefiniowane.Raczej dobrze jest podłączone bo to już działało i pociągi przejeżdżają przez odcinki izolowane.Mam zakupione dwa dekodery informacji zwrotnej i dwie centralki ale na niczym nie działa.Chciałbym wypróbować starszą wersję programu.Wie ktoś czy można ją gdzieś pobrać?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 195
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: Wmac127 » 06 paź 2017, 13:22

Sprawdź porty COM czy się zgadza to co pokazuje program GbbK i Windows/menadżer urządzeń.
Pozdrawiam
MAciej

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 06 paź 2017, 13:40

To się zgadza.Zresztą,jak porty się nie zgadzają to daje komunikat,że nie może otworzyć portu np:com4.Dodaję plik ze schematem połączenia.Może coś z tego zrozumiecie.Sztuka modernistyczna.
Załączniki
Bez tytułu.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: gbbsoft » 06 paź 2017, 14:11

To jeszcze wrzuć plik .plansza... Bo jak mamy zgadnąć, co jest źle?

I pomyśl, co zmieniłeś od czasu, gdy wszystko działało...

A po co ci starsza wersja programu i która wersja?

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 06 paź 2017, 14:26

Wrzucam plik .plansza.Najdziwniejsze jest to,że lokomotywa przejeżdża przez odcinki izolowane czyli zasilanie dochodzi.Starsza wersja jest mi potrzebna (chociażby demo)żeby sprawdzić czy wykryje czujki i będzie pokazywał zajętość bloku.Może ta wersja Gbbkolejka nie współpracuje z moimi modułami.Mam dwa.Jeden rubikusa a drugi kolega mi robił i na obydwu czujki nie działają.Co zmieniałem?Miałem trzy kółka połączone zwrotnicami i działało. Nie od razu ale zaskoczyło i działało.Później zrobiłem jedno kółko osobno bo mi zwrotnica padła ale nie mogłem sobie poradzić z czujkami więc naprawiłem zwrotnicę i wróciłem do tego co było ale mogłem coś źle podłączyć,nie wykluczam, chociaż fachman widział ten rysunek i mówił,że raczej jest dobrze połączone.
Załączniki
moja.plansza
(115.14 KiB) Pobrany 15 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: gbbsoft » 06 paź 2017, 22:22

Na forum są twoje stare pliki, może wróć do nich, skoro działało...

Plik wygląda poprawnie. Informacja zwrotna podłączona standardowo.
Może zobaczyć, czy w 'logu zdarzeń z systemu DCC" pojawiają się jakieś wpisy w momencie przejeżdżania loka przez odcinek izolowany.
Jak podasz te wpisy na forum, to może da się odczytać, jakie adresy są w nich podawane.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 41
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi lokomotyw w izolowanych

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 06 paź 2017, 22:59

Takie otrzymuję komunikaty w logu zdarzeń "
2017-10-06 22:29:04.5524 Wysłano: Komenda (e3:00:00:01:e2)
2017-10-06 22:29:04.5837 Otrzymano: Komenda (e4:0c:28:20:00:e0)
2017-10-06 22:29:04.6618 Wysłano: Komenda (e3:00:00:03:e0)
2017-10-06 22:29:04.6931 Otrzymano: Komenda (e4:0c:00:30:00:d8)
2017-10-06 22:29:05.6462 Wysłano: Komenda (e3:00:00:01:e2)
2017-10-06 22:29:05.6774 Otrzymano: Komenda (e4:0c:28:20:00:e0)
2017-10-06 22:29:05.7556 Wysłano: Komenda (e3:00:00:03:e0)
2017-10-06 22:29:05.7712 Otrzymano: Komenda (e4:0c:00:30:00:d8)
2017-10-06 22:29:06.7399 Wysłano: Komenda (e3:00:00:01:e2)
2017-10-06 22:29:06.7556 Otrzymano: Komenda (e4:0c:28:20:00:e0)

I tak w kółko.Chyba jednak mam coś źle podłączone.Dobry pomysł z tą starą planszą.Zaraz sprawdzę.

ODPOWIEDZ