Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 20 kwie 2017, 13:20

Chcę zainstalować w swoich wagonach listwy oświetleniowe wraz z dekoderem (Digikeijs DR80010GOLD) i w związku z tym mam pytania:
1. czy blok w którym stoi taki wagon przy wyłączonych światłach będzie wykazywał zajętość bloku, a co za tym idzie żaden lok uruchomiony z Autoprzejazdu lub Rozkładu jazdy do tego bloku nie wjedzie?
2. gdyby tak było to czy istnieje możliwość wymuszenia takiego wjazdu?
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 20 kwie 2017, 20:58

Jeżeli wykrywasz zajętość bloku poprzez badanie poboru prądu, to włączone światła będą prawdopodobnie wykrywane jako zajęty.
Choć mam takiego loka, który jak stoi to tak mało pobiera prądu, że czasami nie jest wykrywany jako zajęty...

Jeżeli światła będą wyłączone, to raczej nie będzie wykrywany jako zajęty.

PS. Najlepiej sprawdzić to samemu i się podzielić wiedzą z nami... :-)

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 20 kwie 2017, 22:26

PS. Najlepiej sprawdzić to samemu i się podzielić wiedzą z nami... :-)
No tak, ale chciałem mieć tę wiedzę przed dokonaniem zakupu.
2. gdyby tak było to czy istnieje możliwość wymuszenia takiego wjazdu
A to jest wogóle możliwe?
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 21 kwie 2017, 08:55

andrzej-n pisze:
20 kwie 2017, 22:26
A to jest wogóle możliwe?
Na pewno nie można wjechac do bloku, w którym jest inny pociąg.
Z tego co pamiętam, dodawałem funkcjonalność, aby nie można było wjechac do bloku, w którym nie ma pociągu, ale za to informacja zwrotna daje sygnał, że tam cos jest.
Jeżeli tak jest, to możnaby dodać pstryczek w bloku, który by ta funkcjonalność po prostu wyłączał (na twoja odpowiedzialność)... ;)

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 21 kwie 2017, 10:32

Rozmawiałem z Martinezo. Potwierdził na 100%, że nawet przy wyłączonym oświetleniu następuję pobór prądu, więc blok wykaże zajętość.
Ten pstryczek to fajny pomysł. Dla mnie byłoby ważne, by wyłączanie i włączanie możliwe było z poziomu zdarzeń. Konsekwencją tego jest konieczność sprawdzania, czy pstryczek jest załączony (funkcja jeżeli).
I jeszcze jedno pytanie - czy taki pstryczek można zastosować do każdego bloku oddzielnie?
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 21 kwie 2017, 18:27

Dodałem cechę bloku "IgnoreSensors" (as boolean)

Ale naszła mnie pewna wątpliwość. Załóżmy, że bloku B stoi wagon, który świeci. Chcesz przejechać lokomotywą z bloku A do bloku B. Jak program ma zatrzymać twój pociąg, skoro informacja zwrotna ciągle jest "on"? Program powinien zacząć zwalniać pociąg, gdy dostanie sygnał z informacji zwrotnej, a ten sygnał nigdy nie nadejdzie... Więc pociąg przejedzie ten blok bez zatrzymania... Więc po co ta opcja?

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 21 kwie 2017, 21:18

Oczywiście, że masz rację. To sensu nie ma. Natomiast gdyby "pstryczkiem" można byłoby zezwolić na wjazd do konkretnego bloku mimo zajętości to problem zostałby rozwiązany.Lok zatrzymałby się w bloku w miejscu zaprogramowanym. Pstryczek ten mógłby być wmontowywany w Rozjazd lub Autoprzejazd i np. automatycznie (dla bezpieczeństwa) po zrealizowaniu był wyłączany.
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 21 kwie 2017, 22:52

Tylko co rozumiesz przez "mimo zajętości"?
Czy chodzi ci o (a) zajętość związana z wykryciem przez informację zwrotną (b) zajętość wynikającą z faktur, że w bloku stoi inna lokomotywa (jest jeszcze trzecia zajętość wynikająca z faktu ustawienia przez użytkownika bloku jako zajętego "ręcznie")?

Do wjeżdżania do zajętego bloku służy ruch manewrowy. W normalnym ruchu jest to po prostu niedozwolone...

PS. Wycofuje IgnoreSensors w następnej wersji...

andrzej-n
Posty: 198
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 21 kwie 2017, 23:40

Chodzi mi o zajętość związaną z wykryciem przez informację zwrotną. Chcę wjechać lokiem do bloku w którym stoją wagony z zamontowanym oświetleniem.
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 22 kwie 2017, 00:30

Podsumowujac: jezeli informacja zwrotna jest caly czas "on" to program nie zatrzyma pociagu w takim bloku, wiec nie ma zezwalac na wjazd do takiego bloku.

ODPOWIEDZ