Blok - parametry przejazdu.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 08 sty 2018, 20:41

1.Lokomotywa BR03 ma przejechać z Bloku 18 do 18. Po podaniu Sr3 na 18 lokomotywa jedzie przez Blok 1, 3, 30, 27 z podanym sygnałem Sr2 aż do 18 gdzie jest Sr1. Lokomotywa rusza z V=40km/h, przejeżdża przez DKW i przez Blok 1 z V=40km/h. Niestety potem przez pozostałe bloki prędkość się nie zmienia.
2.Lokomotywa rusza z Bloku 18 (Sr3) i w Bloku 1 jest Sr1. Rusza(Sr2)dalej przez bloki 3, 30 z pełną prędkością, aż do Bloku 27 gdzie jest Sr1. Po podaniu Sr3 w Bloku 27 rusza z V=40km/h do 18-go, gdzie się zatrzymuje. Dziwnym jest też, że Bloku 1 po podaniu Sr2 gdy tylko lokomotywa ruszy natychmiast semafor podaje Sr1. Dzieje się tak również w bloku 1 gdy jest podany Sr2 to natychmiast po wjeździe na blok lokomotywy semafor przełącza się na Sr1, ale lokomotywa przejeżdża bez kłopotu. Trochę dziwnie to wygląda jak przejeżdża przez Sr1
3.Lokomotywa BR01 z Bloku 19 ma przejechać „w kółko” przez bloki 1,3,30 i 27. Po podaniu Sr2 lokomotywa rusza z V max i tak przejeżdża przez wszystkie bloki, w 27-ym zwalnia do V=80, wjeżdża do 19 –go i zatrzymuje się. Skąd te różnice?
4.Jest też problem z zatrzymywaniem się blokach w przypadku sygnału Sr1. O ile BR03 w miarę dokładnie się zatrzymuje w wyznaczonych miejscach na swojej pętli 18 ==>18 to BR01 na swojej pętli 19==>19 zatrzymuje się jak chce w tych samych blokach.

Nie wiem gdzie jest błąd wydaje mi się, że przejrzałem wszystkie ustawienia.
Załączniki
20180107_ver.21.plansza
(5.61 MiB) Pobrany 29 razy
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 08 sty 2018, 22:18

Punkt 1.

Spróbuj ustawić prędkość wyjazdu w prawo dla bloku 1 na coś dużego, np. 100km/h.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 08 sty 2018, 23:04

Nie pomoglo. Byl tez reset dekodera.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 09 sty 2018, 10:35

A czy profil lokomotywy będzie miał wpływ na te problemy? Może zapisać profil tak aby był jednakowy dla każdej lokomotywy dla każdego kroku prędkości. Oczywiście w pewnym zakresie tam gdzie jest to możliwe.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 09 sty 2018, 20:31

Po wprowadzeniu zaproponowanej zmiany, wrzuciłem do bloku 18 pierwszą lokomotywę: V180.
Puściłem ją z bloku 18 przez 1 do 3.
Lokomotywa ruszyła z bloku 18 z prędkością 43km/h
Po przejechaniu (bez zatrzymania) bloku 1 przyspieszyła do 104km/h.
Spróbuj to powtórzyć.

Wstaw plik .plansza po mojej zmianie do sprawdzenia.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 09 sty 2018, 21:26

MASAKRA. Zacząłem od tego, że sprowadziłem V180 z bloku 9 przez 6, 24, 32, 27 do bloku 18.
Oczywiście przejechała z v=43 przez wszystkie (Sr1) bloki i zatrzymała się za blokiem 18.
Potem zrobiłem tak:
1. Z bloku 18 przez blok 1 (Sr1) i zatrzymała się około 120cm za blokiem 1 w bloku 3 gdzie też był Sr1. Gdy podałem Sr2 w Bloku 1 to V180 ruszyła, przejechała przez blok 3, 30,, 27 do 18-go (wszystkie miały Sr1) i zatrzymała się za blokiem 18 na DKW.
2. 2. V180 startuje z bloku 18 przez 1 (Sr2) i do bloku 3 gdzie jest Sr1. Przejeżdża przez wszystkie bloki 3, 30, 27 (było wszędzie Sr1) i staje za blokiem 18.. Cały czas z V=43 km/h

Czy to u mnie coś jest z programem w komputerze?
Załączniki
20180107_ver.21 Moja plansza do sprawdzenia.plansza
(5.61 MiB) Pobrany 25 razy
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 09 sty 2018, 22:13

A którą wersję programu masz?

ad2. W załączonym pliku nie jest ustawiona prędkości 100km/h w bloku1 dla przejazdu z lewej w prawą stronę, tak jak prosiłem.

PS. Nie poruszaj zbyt dużo problemów na raz, bo się pogubimy...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 09 sty 2018, 23:20

Ustawiłem w bloku 1 V=100km/h. Niestety czy w bloku 1 był Sr1 czy Sr2 to lokomotywa nie reagowała. Jechała praktycznie aż do bloku 18 i tam stawała za DKW.
Aktualnie mam wersję 1.74.6508.36336

ps. Okej, poruszamy tylko sprawy przejazdów przez bloki.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 10 sty 2018, 14:26

Załącz plik dla weryfikacji.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 10 sty 2018, 16:01

Jest plik. Dzisiaj odpaliłem jeszcze raz z tym ograniczeniem V=100km/h w bloku 1. Ruszyła i zatrzymała się za blokiem 27.
Załączniki
20180107_ver.21 Moja plansza do sprawdzenia.plansza
(5.61 MiB) Pobrany 27 razy
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ