Blok - parametry przejazdu.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 16 sty 2018, 23:01

gbbsoft pisze:
16 sty 2018, 21:27
Podziel (może tylko do profilowania) jeden długi blok prosty na dwa równe odcinki izolowane.
Na dwa odcinki? A zasilanie to samo na te 2 odcinki, z jednego wyjścia dekodera informacji zwrotnej?
Profilowanie na zakręcie jest fatalne... (duże opory ruchu).
Patrząc na te nowe profilowania to krzywa prędkości źle nie wygląda.
Tabelka dla każdego loka może być inna.
A czy ktoś z użytkowników korzysta z takiej tabelki "Droga do zatrzymania"?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 17 sty 2018, 08:39

Dwa odcinki, zasilane (może tymczasowo) z dwóch wyjść informacji zwrotnej.

Może profile źle nie wyglądają, ale czy są prawdziwe (czy oddają rzeczywiste prędkości lokomotywy)?

Ktoś pewnie uzywa, pewnie ten, dla kogo to kiedyś zrobiłem... Ale nie pamiętam dla kogo... :)

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 17 sty 2018, 08:58

gbbsoft pisze:
17 sty 2018, 08:39
... Ktoś pewnie używa, pewnie ten, dla kogo to kiedyś zrobiłem... Ale nie pamiętam dla kogo... :)
A jakieś zalecenia do prawidłowego ułożenia takiej tabelki. Na co zwracać uwagę.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 17 sty 2018, 12:26

No nie wiem... Wpisujesz po prostu w jakiej odległości zatrzymuje się lok w momencie, gdy dostaje prędkość "0".
Pytanie tylko: jak to zmierzyć dokładnie? Ja nie wiem, nigdy nie mierzyłem. Trzeba by jakiś tor sobie przygotować i dokładnie zerować prędkość jak lok pojawia się w pewnym miejscu, a potem centymetrem mierzyć...

Spróbuj na razie na jednym loku i zobacz, czy w ogóle to eliminuje jakieś twoje problemy... Inaczej szkoda pracy...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 17 sty 2018, 21:56

Spróbuję z "Droga do zatrzymania" jak wrócę do domu. Może ktoś kto stosuję "Drogę do zatrzymania" się odezwie.
Jak program wylicza zadaną odległość zwalniania czy zatrzymania w bloku?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 17 sty 2018, 21:57

Jak program wylicza zadaną odległość zwalniania czy zatrzymania w bloku?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 18 sty 2018, 09:24

Z jednej strony bierze prędkość z jaką lok jedzie na każdym kroku prędkości. Z drugiej strony w normie NMRA jest napisane jak dekoder ma reagować, jak się mu zmienia prędkość (w zależności od CV3 i CV4). Czyli jak szybko ma schodzi po kolejnych krokach prędkości aż do zadanej, nowej prędkości. W ten sposób program może obliczyć ile drogi przejedzie aż się zatrzyma (albo aż dojdzie do prędkości zwalniania). Jak zna drogę i czas tych operacji, to jest wstanie obliczyć, w którym momencie lok ma dostać rozkaz zmiany prędkości do zwalniania, a potem zmianę prędkości do zatrzymania (czyli "0").

Oczywiście wszystkie te elementy musza być w program poprawnie wpisane (czyli zgodne z rzeczywistością): prędkości na każdym kroku, CV4 czyli szybkość zmiany kroków przy zwalnianiu, długości bloków itp.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 18 sty 2018, 18:56

Lokomotywa wjeżdża w blok ze stałą prędkością (czy Vmax czy Vprzejazdu przez blok). I tak powinno być aż do odległości zwalniania. Odcinek pomiędzy odległością zwalniania i odległością zatrzymania powinien decydować o miejscu zatrzymania biorąc pod uwagę CV4 i prędkość zwalniania ustawioną w parametrach bloku. Mozna też "olać" CV4 i gdy loka minie odległość zatrzymania odciąć napięcie.
O ile to mozliwe do zaprogramowania. Wtedy już każdy z nas tak by ustawił odległość zatrzymania aby STOP lokomotywy wypadła naturalnie.

Z moich doświadczeń wynika, że: Jeśli jest ustawiona odległość zwalniania i Vzwalniania to loka wjeżdża w dany blok z nastawioną Vzwalniania. Natomiast gdy Odl. Zwalniania jest ustawiona na "0" to w jakimś momencie zaczyna zwalniać i staje. Oczywiście w różnych lokomotywach różnie to się kończy.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft » 18 sty 2018, 21:29

Możesz ustawić (na razie) odległość zwalniania na 0, aby wyłączyć kolejny element, który może negatywnie wpływać na miejsce zatrzymywania.

Jeżeli ustawisz odległość zwalniania na 0 oraz wypełnisz "Droga do zatrzymania" w profilu lokomotywy, to będziesz miał to co proponujesz: ręczne ustawienie momentu, gdy program ustawia prędkość na "0". Program w tedy działa tak: Przy danej prędkości x (liczonej w krokach prędkości) z profilu bierze prędkość w cm/s, a z "drogi do zatrzymania" odległość przed punktem zatrzymania, gdzie ma ustawić prędkość "0". Z tego wylicza ile sekund po wjechaniu do bloku ma poczekać nim da prędkość "0". Prawie zero matematyki.

Weź jedną lokomotywę, wybierz jedną prędkość (w krokach prędkości), policz dla niej prędkość w cm/s (stoperem i centymetrem) oraz wpisz "drogę do zatrzymania" dla niej. A potem puść z tą prędkością loka z jednego bloku do drugiego...
Wmac127 pisze:
18 sty 2018, 18:56
Mozna też "olać" CV4 i gdy loka minie odległość zatrzymania odciąć napięcie.
Ale w tym wypadku program tez musi policzyć ile czasu lok będzie jechał przez cały blok, a do tego potrzebny jest prawidłowo wypełniony profil.
Też możesz zrobić doświadczenie: ustaw CV4 w loku i w programie na 0. I zobacz jak się będzie zatrzymywał lok.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 » 23 sty 2018, 12:35

W tabelce "Droga do zatrzymania" wpisywana odległość dla poszczególnych kroków, od którego miejsca jest mierzona?
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ