Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

andrzej-n
Posty: 158
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 22 kwie 2017, 10:43

Podsumowujac: jezeli informacja zwrotna jest caly czas "on" to program nie zatrzyma pociagu w takim bloku, wiec nie ma zezwalac na wjazd do takiego bloku.
Tego nie rozumiem. jeżeli informacja zwrotna jest "on" czyli włączona to dla czego ma nie zatrzymać loka w bloku. Pisałeś wcześniej, że taka funkcjonalność już była. To może ją przywrócić, ale tylko na polecenie dla konkretnego bloku i na czas jednego Rozkładu czy Autoprzejazdu.
Do czego mi to potrzebne? Na stacji stoi skład z oświetleniem. Z lokomotywowni wyjeżdża lokomotywa, która ma wjechać na stację, zatrzymać się w miejscu wcześniej oznaczonym i zapiąć sklad.
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1332
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 22 kwie 2017, 19:04

Bo zatrzymanie w bloku zaczyna się w momencie wykrycia przejścia sygnału z "off" na "on". Skoro cały czas sygnał z informacji zwrotnej jest "on", to nie będzie przejścia z "off" na "on", bo najpierw musiały by być przejście z "on" na "off"... :-)

PS. Wyjście z sytuacji jest zmiana informacji zwrotnej z takiej, która wykrywa pobór prądu, na inną, np.: kontaktrony, które są nieczule na pobór prądu...

andrzej-n
Posty: 158
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 24 kwie 2017, 11:32

Dziękuję za zajęcie się tematem. Wielka szkoda, że nic nie można zrobić. Będę musiał zrezygnować z zainstalowania oświetlenia.
Mimo wszystko zostawiam sobie cię nadziei na przyszłość. A nuż co wymyślisz!
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1332
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 24 kwie 2017, 12:52

Jeszcze jeden pomysł mi przyszedł do głowy: informacja zwrotna może byc podpięta do krótkich odcinków na wjeździe do bloku, a nie na całym bloku. Program interesuje tylko moment wjazdu do bloku, a nie cały blok. Cały blok sie robi, bo to po prostu łatwiej. Jak zrobisz tylko krótkie odcinki na wjaździe do bloku, to wagon stojący w środku nie powinien byc wykrywany przez informacje zwrotną...

andrzej-n
Posty: 158
Rejestracja: 24 lis 2015, 20:48

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: andrzej-n » 25 kwie 2017, 21:53

Czy dobrze rozumiem, żeby obecny jeden blok o dł. np 150 cm zamienić na dwa króciutkie bloki na krańcach dotychczasowego, a w środku pozostawić pusty obszar o dł. np 130 cm?
Andrzej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1332
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Oświetlenie wagonu a zajętość bloku

Post autor: gbbsoft » 25 kwie 2017, 22:42

Tak to sobie wyobrazam. Nigdy rego nie testowalem, ale wydaje mi sie, ze to szanse zadzialac.
Sprobuj, ale jednoczesniecmiej plan B. Zawsze mozesz srodkowa czesc podzielic na pol i polaczyc z powrorem z krańcowymi...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości