Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: Wmac127 » 09 mar 2017, 10:13

Jeszcze tylko się upewnię o, której wersji mówimy.
Mam wgrać wersję stabilną, tak?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: gbbsoft » 09 mar 2017, 13:03

Nie, testowa... W niej aktualnie poprawiane sa wszystkie błędy...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: Wmac127 » 09 mar 2017, 21:45

Zmieniłem na wersję 1.73.
Niestety nadal semafor nie pokazuje sygnału Sr3
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: gbbsoft » 09 mar 2017, 22:21

Załącz plik plansza lub wyślij emailem.
Jak wrócę do domu, to sprawdzę...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: Wmac127 » 09 mar 2017, 23:27

Wykonałem następujący testy przejazdu przez Stację Górną z Bloku 8 przez Blok 6 do Bloku 7. Na rozjazdach ustawiona jest prędkość jazdy w bok na 40km/h
Schemat przejazdów na stronie 1.
---------------------------------
Przykład nr1
Pociąg jadący z bloku 6 przez stację (rozjazdy ustawione jak na schemacie) do bloku 7 zatrzymuje się przed semaforem Sr1. Następnie ustawiam drogę ale semafor wyświetla sygnał Sr2. Pociąg rusza i przejeżdża przez stację i aż do konca bloku 7 z prędkością 40km/h.
----------------------------------
Przykład nr2
Pociąg rusza z bloku 8 przez Stację główną (tymczasowo obie stacje nie mają informacji zwrotnej) wjeżdża na Blok 6 i natychmiast zwalnia do 40 km/h. Na semaforze w bloku 6 jest ustawiony sygnał Sr2 (wg mnie powinno być Sr3). i tak przejeżdża aż do Bloku 7 i zatrzymuję się przed semaforem na końcu bloku. Cały czas z prędkością 40km/h przez wszystkie odcinki.
-------------------------------------
Przykład nr3.
Sytuacja analogiczna jak w tescie nr2 tylko, że podczas jazdy w Bloku7 na semafor jest podany sygnał Sr2 i pociąg natychmiast przyspiesza do prędkości normalnej.
----------------------------------------
Przykład nr4.
Pociąg rusza z Bloku8 Droga jest ustawiona jak na schemacie, czyli jazda ze zwolnieniem na rozjazdach. Podaję sygnał WOLNA DROGA na Bloku6 i Bloku7. Pociąg jedzie z V=40km/h aż do Bloku8.
----------------------------------------------
Przykład nr5
Na Stacji Górnej pomiędzy Blokami 6 i 7 jest zmniejszenie prędkości do 70km/h (przy jeździe na wprost). Pociąg mając wolną drogę aż do Bloku 6 zmniejsza prędkość już po wjeździe na Blok6 aż do wjazdu na Blok8. Cały czas ma wolną drogę aż do Bloku8.
--------------------------------------
Chcę zaznaczyć, że na obu stacjach nie ma bloków z informacją zwrotną, na razie. Stacja Główna jest pomijana w tych rozważaniach.
Jeszcze krótkie objaśnienie. Stacja Główna jest na poziomie "0" natomiast Stacja Górna na poziomie (+1)
----------------------------
Bardzo liczę na komentarz o opisywanych testach. Chcę wiedzieć co w moich ustawieniach muszę poprawić.
Załączniki
Wmac27 MakieTTa_2016.10_015.plansza
(3.2 MiB) Pobrany 26 razy
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: gbbsoft » 12 mar 2017, 20:38

Przykład nr 1

Problem polega na tym, że rozjazdy D5 i D7 maja ustawioną prędkość przy jeździe "w bok" na 50km/h, a powinno być 40km/h. Więc maksymalna prędkość między blokiem 6 a 7 wynosi 50km/h, a to za dużo, aby podać sygnał Sr3.

Przykład nr 2

Niektóre rozjazdy mają ustawione 40km/h przy jeździe w "bok", ale nie mają ustawionego pstryczka (krzyżyka) obok, więc te prędkości nie są brane pod uwagę w ogóle. Należy postawić przyczki, jak się wpisuje maksymalną dozwoloną prędkość.
Przechwytywanie.JPG
Przykład nr 5.

Zmiana prędkości przez program może odbywać się tylko w blokach (ew. wirtualnych, czyli fikcyjnych).

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: Wmac127 » 13 mar 2017, 09:43

Zgadza się. Wieczorem po powrocie do domu, ustawiłem 40 km/h na rozjazdach i semafor pokazał sygnał Sr3.
Przegapiłem, a powinno to być oczywiste, że Sr3 to prędkość nie większa niż 40 km/h.
Pociąg jechał jednak aż przez następny blok z prędkością 40 km/h.

Co masz na myśli pisząc o blokach wirtualnych? Można takowe "montować" i wtedy pociąg będzie jechał z 40-ką tylko przez taki blok a potem z normalną? Co zapisać w parametrach takiego wirtualnego bloku?

Jeszcze sprawdzę dzisiaj co się dzieje z prędkością w bloku z semaforem przed wjazdem na rozjazdy.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: gbbsoft » 13 mar 2017, 10:08

Możesz stworzyć blok z informacją zwrotną w miejscu, od którego ma pociąg zwiekszyć prędkość (praktycznie może to byc blok wjazdowy do stacji, wykorzystany w druga stronę). W tym bloku program ponownie wyliczy prędkość do nastepnego bloku i pewnie mu wyjdzie maksymalna (bo np: dalej nie będzie rozjazdów). I pociąg pojedzie szybciej.

U Ciebie blok 7 to semafor powinien miec raczej ustawiony z drugiej strony. Wtedy byłby semaforem wjazdowym do stacji (podobnie jak blok 6). W obecnej sytuacji to nie bardzo wiadomo, do czego on słuzy...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: Wmac127 » 13 mar 2017, 12:54

Semafor w Bloku7 jest jako odcinkowy. Jak na razie jest wirtualnym i można go faktycznie skasować albo zostawić. O tym zadecyduję. Mam teraz już system od Martinezo i sporo bloków mogę ustanowić.

Jakie parametry wpisać w bloku wirtualnym. Też podłączyć element DCC pod LENZa.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1521
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor kształtowy podłączenie do LS150

Post autor: gbbsoft » 13 mar 2017, 18:04

Podłączyć pod informację zwrotną. Możesz zaznaczyć "Nie zatrzymuj ruchu normalnego...", jeżeli nie przewidujesz zatrzymywania się loka w danym końcu bloku.

ODPOWIEDZ