Sterowanie rozjazdami

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 09:49

Jest problem z rozjazdami 25, 26 z napędami Tilliga. Nie działają ani z poziomu GbbKolejki ani LH100. Podłączone są do MS-a. Ręcznie gdy zasilam bezpośrednio do źródła napięcia to jest OK. W MS-ie CV2=255 czyli aktywny; Czasy CV3,4,5 i 6 są ustawione na 0 czyli zasilanie jest ciągłe. Sprawdzałem LEdem i sygnał jest tylko na jednym z portów i nie zmienia na drugi (grafika na ekranie GbbK owszem). Na pozostałych portach tego MS-a w kanale B są rozjazdy 27 i 28 i one działają bez zarzutu. Gdy podłaczę na miejsce 27 rozjazd 25 to też działa. Pomyślałem o MS i zamieniłem go na inny zaprogramowany na ten sam adres, bez zmian. Gdzie jest błąd?
Na ekranie pokazał mi się komunikat (w logu na dole ekranu) " data+czas. Lenz Li-USB. Błąd interfejsu po wysłaniu komendy: Brak slotu komunikacji w centralce dla interfejsu LI100/LI101.

Drugi komunikat: Rozjazdu "Rozjazd25" nie można obecnie zmienić.
Jak rozumieć te komunikaty?
Załączniki
Print_2.jpg
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: gbbsoft » 04 paź 2017, 13:19

Komunikat "brak slotu" sugeruje, że doszedłes do możliwości centralki.
Może po prostu zresetuj centralke do ustawień fabrycznych: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... lsku+2%2F2 ("14.2.6 SET_6: Reset LH100 do ustawień fabrycznych")

Drugi komunikat wystepuje w sytuacji, gdy próbujesz zmienić rozjazd podczas, gdy on jest w trakcie poprzedniej zmiany. Jest to komunikat z programu.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 13:25

gbbsoft pisze:
04 paź 2017, 13:19
Komunikat "brak slotu" sugeruje, że doszedłes do możliwości centralki. ...
Co to oznacza? Mógłbyś to objaśnić szerzej.
OK, centralkę zresetuję wg wskazówek.
Drugi komunikat wystepuje w sytuacji, gdy próbujesz zmienić rozjazd podczas, gdy on jest w trakcie poprzedniej zmiany. Jest to komunikat z programu.
Rozumiem, to by się zgadzało.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 13:34

gbbsoft pisze:
04 paź 2017, 13:19
... Może po prostu zresetuj centralke do ustawień fabrycznych: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... lsku+2%2F2 ("14.2.6 SET_6: Reset LH100 do ustawień fabrycznych"
Piszesz o resecie centralki a tam jest opisany reset LH100 to to samo?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 15:44

I jeszcze jeden komunikat się pojawił po odpaleniu programu:
"Element '.', szesnastkowa wartość 0x00, jest nieprawidłowym znakiem. Wiersz 1, pozycja 1."
Nie wiem czy to ma związek z poprzednimi komunikatami czy nie.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 16:46

gbbsoft pisze:
04 paź 2017, 13:19
... Może po prostu zresetuj centralke do ustawień fabrycznych: ...
Zresetowałem, niestety ponownie pojawił się komunikat o braku slotu ... :(
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: gbbsoft » 04 paź 2017, 20:41

Masz prawdziwe LZV100 jak w opisie?

Chyba masz rację z tym resetem. Gdzieś trzeba znaleźć jak się resetuje centralkę, a nie manipulator...

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 21:14

gbbsoft pisze:
04 paź 2017, 20:41
Masz prawdziwe LZV100 jak w opisie?
Najprawdziwsze, żadnych podróbek.
Chyba masz rację z tym resetem. Gdzieś trzeba znaleźć jak się resetuje centralkę, a nie manipulator...
Przeglądałem instrukcję LZV100 tam nie ma nic o resecie centralki. Może na centralce jest jakiś reset?
Może zmienić na wersję 3.6???
Mam kość. Chociaż wersja ta sprawiała mi problemy z informacją zwrotną Lenza i wróciłem do 3.5
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 205
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: Wmac127 » 04 paź 2017, 21:18

Ciągle rozjazdy 25 i 26 nie działają przez centralkę. 27 i 28 na tym samym kanale działają. Dekoder już zmieniałem na inny.
W GbbK też odłączałem od DCC i z powrotem. Wgrałem najnowszą wersję testową i też nic. W sumie to tylko te 2 kanały szwankują.
Może zamienię dekoder na LS-a.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Sterowanie rozjazdami

Post autor: gbbsoft » 04 paź 2017, 21:40

Reset masz opisany tutaj: http://www.lenzusa.com/1newsite1/Manual ... Manual.pdf na 7 stronie w punkcie "6.1 System Reset".
- ustaw manipulator na lokomotywę 00 (analog) i zatrzymaj ją (pewnie chodzi o prędkość=0)
- 25 razy naciśnij F4 (po 20tym na chwilę zabraknie prądu na makiecie)
- odłącz zasilacz zasilający LZV100 od pradu, po ponownym podłączeniu przywrócisz ustawienia fabryczne centralki

ODPOWIEDZ