Zdalny pulpit

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Zdalny pulpit

Post autor: gbbsoft » 26 mar 2012, 11:49

Hej. Czy ktoś testował już "zdalny pulpit"?
:)

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Zdalny pulpit

Post autor: ToTom » 31 gru 2018, 09:38

Po sprawdzeniu wielu możliwości wybrałem stary laptop 13,3” (1368x768) jako pulpit sterowania. Przygotowałem sobie planszę pod ten rozmiar. Sterować mogę myszką, dotykowo palcem lub rysikiem. Jest optymalnie.
Jednocześnie zaplanowałem użycie tabletu 10” (1368x768) jako pulpitu zdalnego. Ponieważ rozdzielczość jest ta sama, więc ładnie się wszystko na ekranie mieści. Ale jednocześnie jest jednak za małe. I tutaj mam kilka pomysłów.
Czy byłaby możliwość, aby bardziej wykorzystać takie małe tablety?
Obecnie wygląda to tak:
Rysunek 1

Zostawiając sterowanie rozjazdami na dużym laptopie, można rozwinąć pasek lokomotyw. Wychodzi coś takiego:
Rysunek 2

Wszystko fajnie, ale po prawej widać kawałek planszy no i przestawiać trzeba za każdym razem po połączeniu z serwerem.
Jeśli chcę wykorzystać tablet do przestawienia zwrotnicy, nie mam możliwości wyboru lokomotywy (oczywiście jest podpanel wyboru lokomotywy, ale myślę o bezpośrednim wyborze).

Zastanawiam się, czy nie można bardziej wykorzystać potencjału widoku oddzielne okno z listą lokomotyw. Mogłoby się to nazywać „Widok tablet”. Można by mu dodać ikonkę przed „tryb projektowania”. Okno po zmaksymalizowaniu miałoby: Po lewej mamy:
1. Przycisk STOP
2. Przycisk Lokomotywy
3. Przycisk Plansza (1,2,3 i ile ich tam jest…)

W widoku Plansza – tylko duża plansza.
Rysunek: Test 2
W widoku lokomotywy byłby duży panel dotykowy do sterowania lokomotywą a po prawej lista lokomotyw.
Rysunek: Test 1
Nie rozważałeś dodania paska ze zdefiniowanymi prędkościami? 1-2-3-4 gdzie każdy to kolejne to 25% prędkości?
Rysunek: Test 3

Łatwo można się przełączać pomiędzy tymi funkcjami, a jednocześnie wszystko jest wygodne w użyciu.
Inna opcja to dodanie większych przycisków do każdej lokomotywy w widoku lokomotyw tak, żeby można było każdą oddzielnie sterować. Ale chyba na to nie ma miejsca...
Co o tym myślisz?

PS. Czasem zdarza się rozłączenie, ale muszę temu poświęcić więcej czasu, żeby coś wywnioskować.
Załączniki
test1.jpg
Test 1

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdalny pulpit

Post autor: gbbsoft » 31 gru 2018, 12:07

Coś nie bardzo mogę się połapać. Chyba za mało załączników dodałeś...

PS. Jak się nowy rok przetoczy i będzie więcej czasu, to będę mógł wrócić do modyfikacji programu... :-)

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Zdalny pulpit

Post autor: ToTom » 31 gru 2018, 12:53

Hmm, a byłem pewny, że dodałem wszystkie.
Jeszcze raz :)

Pliki mają nazwy zgodne z pierwotnym postem.
Załączniki
test3.jpg
test2.jpg
test1.jpg
Rysunek2.jpg
Rysunek1.jpg

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Zdalny pulpit

Post autor: ToTom » 01 sty 2019, 14:06

Przyszedł mi do głowy kolejny pomysł.
Dodatkowy przycisk, powiedzmy "program", który po przyciśnięciu go wykona sekwencję zdarzeń dla danej lokomotywy.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdalny pulpit

Post autor: gbbsoft » 09 sty 2019, 11:57

ToTom pisze:
01 sty 2019, 14:06
Dodatkowy przycisk, powiedzmy "program", który po przyciśnięciu go wykona sekwencję zdarzeń dla danej lokomotywy.

Możesz wykorzystać nieużywane w danym loku przyciski funkcyjne. W końcu jest ich dość dużo od F0 do F28. Np: F28...

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Zdalny pulpit

Post autor: ToTom » 14 sty 2019, 15:20

Spróbowałem. Działa. Ale dla niektórych lokomotyw brakuje mi F...24 to za mało :)
Muszę pobawić się trochę i sprawdzić, która forma będzie wygodniejsza - tutaj czy na pulpicie głównym, tam gdzie ustawianie bloków...

ODPOWIEDZ