Zapisywanie lokomotyw ECoS

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 12:02

Dodałem trzecią lokomotywę najpierw do sterownika Ecos i faktycznie pojawiła się w GBB ale działać nie chce żadna nadal. Po ponownym odpaleniu GBB przy pierwszej i trzeciej lokomotywie dopisały się cyfry 2 na końcu nazwy lokomotywy.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 15:41

makieciarz pisze:
02 wrz 2018, 21:50
Rano obadam, w profilu lokomotywy jest zakładka INNE i tam jest Ecos id: to pole powinienem jakoś wypełniać czy Ecos sam tam wstawia swoje jakieś wewnętrzne Id. Jeśli ja to skąd sie to Id pobiera, podgląda?
Podczas łączenia się z ECoSem program szczytuje lokomotywy z centralki i sam wstawia EcosID. Lokomotywy definiujesz na centralce, a nie w GbbKolejce.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 15:43

makieciarz pisze:
03 wrz 2018, 11:31
Po zainstalowaniu nakładki zmieniło się tylko tyle że nie pokazuje się komunikat o błędzie, a zwrotnica pozostaje zwieszona na żółto i nie idzie jej zmienić na prosto, po odpaleniu do pierwszego jej dotknięcia było OK.
Mechanicznie na pewno jest z dekoderem wszystko OK bo z innego programu do sterowania działa wszystko bez żadnego problemu.
Rozumiem, że wszystkie rozjazdy bez tego jednego działają poprawnie.

Pomysł który mi porzychodzi do głowy, to 'Log komunikacji z DCC':
włącz log, zmień "dobry rozjazd" i wklej co się w logu pojawia.
Następnie ponownie włacz log, zmień "zły rozjazd" i wklej co się w logu pojawia.
Spróbujemy porównać wpisy. Na chłopski rozum centralka nie przysyła informacji o zmianie położenia rozjazdu i program ciągle na to czeka...

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 15:44

makieciarz pisze:
03 wrz 2018, 12:02
Dodałem trzecią lokomotywę najpierw do sterownika Ecos i faktycznie pojawiła się w GBB ale działać nie chce żadna nadal. Po ponownym odpaleniu GBB przy pierwszej i trzeciej lokomotywie dopisały się cyfry 2 na końcu nazwy lokomotywy.
A co te lokomotywy mają w "Ecos id"?

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 16:11

Lokomotywy się zaczytują, coś tam im się poprawiło ale nie zmienia to faktu że nie reagują na makiecie. W tym polu Ecos id: nie ma nic po zaczytaniu. Jak coś tam wpiszę jakąś wartość np. adres albo nazwę i tak nie zapamiętuje tego odrazu po zapisaniu OK i ponownym otwarciu okna pole znowu jest puste.
Ad. rozjazdu to się tyczy adresu 3 i 4. Inne adresy są OK.
Napisz łopatologiczniej co z tymi logami zrobić gdzie one są i gdzie się je podmienia.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 17:01

menu: Narzedzia -> Podgląd komunikacji z DCC...

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 17:13

Znalazłem błąd, który mógł spowodować nie zapamiętywanie ECoS ID. Najpierw zainstaluj nowszą wersje testową.

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 17:20

Tu jest dobrze działający rozjazd:
2018-09-03 17:13:57 set(11, switch[6g]): Set switch 6g to state: 1
2018-09-03 17:13:57 ECOS: EVENT: <EVENT 20009>|20009 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 ECOS: EVENT: <EVENT 20009>|20009 switching[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 ECOS: REPLY: <REPLY set(11, switch[6g])>|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 get(20009, addr, state): Get switch state: 20009
2018-09-03 17:13:57 ECOS: REPLY: <REPLY get(20009, addr, state)>|20009 addr[6]|20009 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 get(20009, addr, state): Get switch state: 20009
2018-09-03 17:13:57 ECOS: REPLY: <REPLY get(20009, addr, state)>|20009 addr[6]|20009 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 ECOS: EVENT: <EVENT 20009>|20009 switching[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:13:57 get(20009, addr, state): Get switch state: 20009
2018-09-03 17:13:57 ECOS: REPLY: <REPLY get(20009, addr, state)>|20009 addr[6]|20009 state[0]|<END 0 (OK)>|
Złego rozjazdu nie da się tak normalnie nacisnąć musiałem go usunąć i wstawić na nowo, działał dwa razy i zwis, po zwisie świeci się na żółto
i nie reaguje
2018-09-03 17:15:31 set(11, switch[3r]): Set switch 3r to state: 1
2018-09-03 17:15:31 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:31 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 switching[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:31 ECOS: EVENT: <EVENT 20008>|20008 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:31 ECOS: REPLY: <REPLY set(11, switch[3r])>|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:31 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:31 ECOS: EVENT: <EVENT 20008>|20008 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:32 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 get(20008, addr, state): Get switch state: 20008
2018-09-03 17:15:32 ECOS: REPLY: <REPLY get(20008, addr, state)>|20008 addr[3]|20008 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 get(20008, addr, state): Get switch state: 20008
2018-09-03 17:15:32 ECOS: REPLY: <REPLY get(20008, addr, state)>|20008 addr[3]|20008 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 switching[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:32 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:32 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 set(11, switch[3g]): Set switch 3g to state: 1
2018-09-03 17:15:46 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 switching[1]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 ECOS: EVENT: <EVENT 20008>|20008 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY set(11, switch[3g])>|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 ECOS: EVENT: <EVENT 20008>|20008 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 get(20008, addr, state): Get switch state: 20008
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY get(20008, addr, state)>|20008 addr[3]|20008 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 get(20008, addr, state): Get switch state: 20008
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY get(20008, addr, state)>|20008 addr[3]|20008 state[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 ECOS: EVENT: <EVENT 20004>|20004 switching[0]|<END 0 (OK)>|
2018-09-03 17:15:46 get(20004, addr, state): Get switch state: 20004
2018-09-03 17:15:46 ECOS: REPLY: <REPLY get(20004, addr, state)>|20004 addrext[3g,3r]|20004 state[0]|<END 0 (OK)>|
Na szybko wyłapuję jedną różnicę w ostatniej linijce tekst addrext a wcześniej jest samo addr, pomyśl co jest grane.

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 17:35

Lokomotywy ruszyły, w Ecos id: pojawia się wartość od 1000 i po kolei co lok to o jeden wyżej. Można powiedzieć że jest OK i działa.
To jeszcze problem zwiśniętych adresów 3 i 4 i będzie działało

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1533
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 18:38

Tak, adres 3 jest jakoś inaczej zdefiniowany/skonfigurowany w ECoSie, co powoduje, że ECoS zwraca "sub-adresy", więc Gbbkolejka nie rozpoznaje tego poprawnie.

Skonfiguruj adres 3 tak jak adres 6 w ECoSie.

ODPOWIEDZ