Zapisywanie lokomotyw ECoS

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 18:46

A nie jest to rozjazd potrójny?

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 19:49

Nie jest potrójny, usunąłem wszystko z Ecosa (mam na myśli akcesoria), nie ma nic, ani na planszach ani na schemacie, puste wszystko zostawiłem i nic, nadal zwiecha na adresie 3.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 19:52

To przeskocz adresy 3 i 4. Nie umiem ci powiedzieć, dlaczego dla tych dwóch adresów twój ECoS zachowuje się inaczej niż dla innych adresów.
Gbbkolejka nie wyróżnia w żaden sposób żadnych adresów, wszystkie adresy traktuje tak samo.

makieciarz
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2018, 21:31
System DCC: ESU

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: makieciarz » 03 wrz 2018, 20:06

no niema wyjścia przeadresuję dekoder na jakieś wyższe adresy i tyle.

Ale mam pomysł. Zrób eksperymentalnie zwarcie na wyjściu od zwrotnicy i wtedy spróbuj zmienić zwartą zwrotnicę. Może to być efekt czegoś takiego choć nie pojmuję czemu ten błąd się powtarza po przeinstalowaniu GBB Kolejki, w sumie powinien ustąpić. Miałem tam sparowane dwa napędy MTB i może przeciążyły dekoder i GBB widziała to jako zwarcie, dziwne ale może?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 03 wrz 2018, 20:23

Gbbkolejka widzi tylko to co przekazuje jej protokół komunikacji z ECoS, który sam widziałeś i możesz obserwować. Nic więcej nie wie, co się dzieje na makiecie. O żadnych "zwarciach" protokół nie mówi.

Jeżeli przez "sparowanie dwóch napędów" rozumiem jakieś ustawienia w ECoS, to bym się zgodził. Protokół zachowuje się tak, jakby adres 3 był (lub jest) sparowany z czymś, podobnie jak w rozjazdach potrójnych się robi. Ale Gbbkolejka rozjazdy potrójne obsługuje trochę inaczej niż ECoS.

rafal
Posty: 108
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: rafal » 09 gru 2018, 20:28

Mam pytanie czy Railkom można uruchomić w dekoderach lokomotyw? jeżeli tak to jak to zrobić

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 09 gru 2018, 21:23

Jeżeli pytasz, czy Gbbkolejka umie korzystać z RailCom, to nie.

rafal
Posty: 108
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: rafal » 10 gru 2018, 04:34

A w ogóle jak Railkom ustawić z innego manipulatora ?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 10 gru 2018, 09:37

Wydaje mi się, że jest to kwestia programowania CV. Musisz znaleźć instrukcję do danego dekodera i poczytać.

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: tkarkady » 11 sty 2019, 22:38

Próbuję uruchomić wersję testową na centralce smartbox . Połączenie po kablu w sieci domowej.
Zasadniczo GbbK chyba się łączy z centalką bo nie ma żadnego komunikatu , program przechwycił lokomotywę z adresem 3 ale dodał do nazwy cyfrę 2.
Lokomotywa nie reaguje , jedyny rozjazd na testowej makiecie też "milczy" . W parametrach rozjazdu nie ma możliwości wpisania adresu.
Na tym samym komputerze mam zainstalowany RocRail i wszystko działa więc od strony centralki i lokomotywy jest OK.

ODPOWIEDZ