Zapisywanie lokomotyw ECoS

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 12 sty 2019, 17:43

cyfra "2" oznacza, że lok musiał być stworzony, ale już istniał inny o takie nazwie.
Dla ECoS nie tworzy się samodzielnie loków w programie, tylko program pobiera listę loków z ECoSa.

Podaj co masz w "komunikacji z DCC" jak próbujesz zmienić prędkość loka (tego z "2").

Wpisuje się numer rozjazdu z ECoS, z tego co pamiętam.
Załączniki
Adnotacja 2019-01-12 174226.jpg

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: tkarkady » 12 sty 2019, 20:12

Rozjazd ma w ECoS nr.2 , i tak mam wpisane , poniżej podgląd po połączeniu z centralką .
Przy przełączaniu rozjazdu dochodzą nowe wpisy , przy sterowaniu lokomotywą nie ma żadnych wpisów.
Załączniki
Bez tytułu 1.jpg
Bez tytułu 2.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 12 sty 2019, 20:59

A wpisz numer rozjazdu: 20002

A którą wersje programu masz?

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: tkarkady » 12 sty 2019, 21:49

Nie da się 20002 zapisać , ECoS zaraz zmienia na 10000
Wersja jest na początku podglądu , w zeszłym roku robiłem aktualizację .
Nowa wersja jest dostępna od maja.
Załączniki
Bez tytułu 3.jpg
Bez tytułu 4.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 12 sty 2019, 23:43

Chodzi mi o wersję GbbKolejki.

Jeżeli chodzi o lokomotywy, to był błąd w programie, poprawiony w wersji 1.75.6820

Jeżeli chodzi o rozjazdy, to ECoS podaje "subadresy", które nie są obsługiwane w GbbKolejce. Było to omawiane na stronie 2 tego wątku. Musisz inaczej zdefiniować rozjazd w ECoSie…

PS. Spróbuj adresy 100, 102 i 104.

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: tkarkady » 13 sty 2019, 11:59

Teraz jest ok.
Rozjazd działa pod adresem (100) nie numerem (2)

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 13 sty 2019, 19:08

A w centralce masz gdzieś 100 przy tym rozjeździe?

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: tkarkady » 13 sty 2019, 21:39

Taki ma adres , druga "102" a trzecia "104" .

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zapisywanie lokomotyw ECoS

Post autor: gbbsoft » 13 sty 2019, 22:35

OK. Czyli jest to łatwo dostępna informacja. Dzięki.

ODPOWIEDZ