Tor do profilowania

Tobi111
Posty: 6
Rejestracja: 06 mar 2017, 20:57
System DCC: Digikeijs DR 5000 + Multimaus Roco

Tor do profilowania

Post autor: Tobi111 » 19 paź 2018, 13:07

Witam
Przepraszam że mieszam ale temat podobny a nie znalazłem info na temat toru do profilowania loka jaką on powinien mieć długość 2-3 m wystarczy ?
tak średnio ile on powinien mieć :)
Wiem że różne loki są w stanie osiągać różne prędkości i to od tego zależy długość toru do profilowania ale tak mniej więcej - średnio ile mam mieć długości :)
Pozdrawiam

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 11 lis 2018, 22:04

Proszę powiedzieć zasadę profilowania lokomotywy połączyłem informacje zwrotną LR101 tak jak ma być moduł zajętości toru też odcinki mam po 50cm i lokomotywa gdzie ma się zatrzymać podczas pierwszego profilowania proszę o szybką odpowiedż bo jadąc podczas profilowania licznik włącza się ale jakby brakowało jej długości toru za szybką odpowiedż dziękuje z góry pozdrawiam

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 12 lis 2018, 13:20

połączyłem w koło tory i lokomotywa cały czas jezdzi w koło mijając odcinki izolowane a licznik cały czas bije proszę o podpowiedz co jest nie tak

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1531
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Tor do profilowania

Post autor: gbbsoft » 12 lis 2018, 14:36

Jak wjeżdża w drugi odcinek izolowany, to powinien zacząć zwalniać. Prawdopodobnie drugi odcinek źle działa.

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 12 lis 2018, 16:03

a co moze być? bo czujki odpowiadają, jak zostawię lokomotyw\ę na odcinku izolowanym i zaczne profilować to wyskakuje komunikat o znajdowaniu sie lokomotywy w odcinku pierwszym lub drugim czy zależna jest szyna też która jest izolowana może w lokomotywie trzeba przestawić CV odcinki zwiększyłem do prawie dwa metry

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1531
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Tor do profilowania

Post autor: gbbsoft » 13 lis 2018, 19:48

CV3 i CV4 można ustawić na 1, bo lok musi tylko wyjechać poza odcinek izolowany.

PS. Stawiaj kropki na końcu zdania, bo nie do końca rozumiem, co piszesz.

PS. Przyślij plik .plansza

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 13 lis 2018, 21:17

Z profilowaniem jest już ok. pozdrawiam

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 14 lis 2018, 17:38

Mam jaszcze jedno pytanie,blok czyli odcinek izolowany ma być izolowany na początku i na końcu bloku? i jazda będzie odbywała się w obu kierunkach, i czy będzie się zatrzymywał w obu kierunkach ? jak to skonfigurować? pozdrawiam

rafal
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Tor do profilowania

Post autor: rafal » 14 lis 2018, 22:09

Mam jeszcze jedno pytanie lokomotywa rusza z bloku i zatrzymuje się za nim,w drugim kierunku działa poprawnie i jeszcze jedno w tabeli
/przejazdy/ na dole sformułowania takie jak:< dodaj jako nowy> i< zmień aktualny> nie są aktywne

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1531
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Tor do profilowania

Post autor: gbbsoft » 14 lis 2018, 23:09

rafal pisze:
14 lis 2018, 17:38
Mam jaszcze jedno pytanie,blok czyli odcinek izolowany ma być izolowany na początku i na końcu bloku? i jazda będzie odbywała się w obu kierunkach, i czy będzie się zatrzymywał w obu kierunkach ? jak to skonfigurować? pozdrawiam
Istotne jest miejsce początku odcinka izolowanego. Ponieważ w 99% wjeżdża się do bloku z obu stron, to "początek" istotny jest w każdym końcu bloku.
Więc najczęściej robi się odcinek izolowany na całej długości bloku.
Najważniejsze jest, aby najszybsza lokomotywa po wjechaniu na "początek" odcinka izolowanego zdążyła się zatrzymać w miejscu, w którym chcesz, aby się zatrzymała. Jeżeli ta długość będzie za mała, to lok po prostu pojedzie za daleko. Będzie wtedy musiał zwiększyć szybkość hamowania (odpowiednie CV).

ODPOWIEDZ