Kolejka Tomka

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1750
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Kolejka Tomka

Post autor: gbbsoft » 25 gru 2018, 19:17

Fajnie ten fragment wygląda... A jakiś rzut na całość..?

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 26 gru 2018, 11:44

Wstawiam zdjęcia całości. Na razie w większości płaska decha. Ale elektrycznie jest gotowe.
Próbuję pulpitu zdalnego. Wnioski:
Laptop główny (dotykowy) jest w 1980x1020 a tablet 1368x768. Niestety, po połączeniu nie widać całej planszy. Załączam screeny.

Rozwiązania na szybko:
a. Zmiana wielkości kwadratu z 53 na 35. Ale wtedy na komputerze plansza jest mała.
b. Jak wyżej i zmiana rozdzielczości na dużym laptopie.
c. Wykorzystanie tabletu tylko do sterowania lokomotywami. I tu znów przyciski trochę za małe. Fajnie by było, jakby oddzielne okno z listą lokomotyw miało duży panel dotykowy do obsługi wybranej lokomotywy...
d. Zrobienie kilku plansz - jedna dla stacji "głównej", jedna dla oddalonych bocznic. Tylko przycisk do wyboru plansz znów mały dla dotyku.
e. Przygotowanie planszy z kwadratami 53 jeśli ma być sterowanie z dużego lub załadować planszę z kwadratami 35 dla sterowania z tabletu.

Będę testował i szukał rozwiązania.
Wczoraj był szwagier z siostrzenicą i pojeździliśmy sporo. Wszystko gra. Aha - wersja beta wydaje się działać poprawnie z Roco multimause i Piko light, ale jeszcze dziś sprawdzę dokładnie na spokojnie komunikację w każdą stronę.
Załączniki
DSC07044.JPG
DSC07045.JPG
DSC07046.JPG
Zrzut ekranu (2).jpg
Zrzut ekranu (662).jpg

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 28 gru 2018, 17:06

Na razie na testy pójdzie pomysł f :)
Do sterowania użyję starego Della z ekranem dotykowym 13,3", który ma rozdzielczość identyczną z tabletem.
Poprzestawiałem to i owo i zmieściło się całkiem fajnie.
Przełączniki do przestawiania zwrotnic dałem w jednym rzędzie na dole.
Muszę poprosić Piotra o jeszcze jedną licencję i ruszam z testami :)
Załączniki
Zrzut ekranu (3).jpg
gbb_plansza_21_tablet.plansza
(578.84 KiB) Pobrany 10 razy

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 30 gru 2018, 21:16

W końcu mam to co chciałem.
https://youtu.be/dzleEZT64wQ

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1750
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Kolejka Tomka

Post autor: gbbsoft » 31 gru 2018, 12:03

No, jestem pod wrażeniem "kwadracików" do zmiany wielu rozjazdów... :-) Fajny pomysł...

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 31 gru 2018, 13:01

Tak jeszcze informacyjnie - sprawdziłem na DR5000 komunikację - GbbKolejka (usb) + Roco Multimouse + Pico SmartLight - wszystko działa jak należy. Zostało jeszcze sprawdzenie z21 po WiFi, ale zakładam, że na 100% będzie poprawnie.
Wersja 1.75.6918

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 01 sty 2019, 21:41

Kiedy przygotowywałem plan torów, chciałem, żeby jednocześnie z ruchem dwóch lub trzech pociągów można było prowadzić manewry na bocznicach. Tylko że samemu nie ogarniam sterowania tyloma lokomotywami.
Nie mam informacji zwrotnej, ale wpadł mi do głowy pewien pomysł. Zrobić ruch osobowy między stacjami używając tylko zdarzeń, uruchamianych urządzeniem na planszy.
Wyszło całkiem fajnie. Po objechaniu pętli pociąg czeka przy peronie na kolejne przyciśnięcie "urządzenia" tym samym umożliwiając manewry pozostałymi lokomotywami. A jeśli jest możliwość, jednym kliknięciem puszczam pociąg w kolejną pętlę.
Oczywiście bez problemów można nakazać kilka pętli jednym naciśnięciem, ale niestety, nie można potem przerwać sekwencji zdarzeń. Można zatrzymać lokomotywę przyciskiem stop, ale i tak zdarzenia będą się uruchamiać.
Na filmiku jest poglądowy objazd. Muszę dodać 1 sekundę ruchu, żeby lokomotywa stawała dokładnie w tym samym miejscu.
Jeśli bez informacji zwrotnej można robić takie cuda, to nie wiem, co wymyślę, jak dodam kilka kontaktronów :) :) :)

https://youtu.be/CJMFjcrUYRM
Załączniki
eksp13.plansza
(660.86 KiB) Pobrany 10 razy

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 13 lut 2019, 21:34

Stało się. DR4088 i stado kontaktronów dotarły.
Dzisiaj udało mi się wszystko spiąć i uruchomić.
Zrobiłem wstępnie profilowanie dwóch lokomotyw.
Teraz muszę sobie poczytać o jeździe od bloku do bloku i pewnie coś tam na torze testowym sobie popróbuję.
Czy wyniki profilowania są poprawne? Bo mam jeden problem. Nie mogę w GbbKolejka automatycznie odczytać CV z dekodera. W związku z tym wpisałem odpowiednie wartości CV3 i CV4 z ręki.
A co do niemożliwości odczytu - wszystko na pewno jest podpięte poprawnie. W programie DR5000 Configuration dla lokomotywy stojącej na torze do programowania mogę włączyć dowolne F albo ruszyć ją z miejsca. Niestety, GbbKolejka wyrzuca komunikat jak na screenie. Słyszę, jak centralka się przełącza, ale bez efektu. Ten sam komunikat mam po zdjęciu lokomotywy z toru do programowania.
Powiem tak - dla mnie to nie jest problem. Mam z21 z zestawu startowego i tam wszystko działa.
Ale czy to ma jakiś wpływ na profilowanie i dalszą pracę z lokomotywami?
Wersja: 1.75.6920.33719
Załączniki
Zrzut ekranu (2).png
Zrzut ekranu (3).png
Zrzut ekranu (4).png
Zrzut ekranu (5).png
zwrotna1.plansza
(703.08 KiB) Pobrany 5 razy

ToTom
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Kolejka Tomka

Post autor: ToTom » 15 lut 2019, 12:44

Wszystkie lokomotywy sprofilowane.
Przepychanie z bloku do bloku działa.
Rozkłady jazdy działają.
Na warsztacie zdarzenia.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1750
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Kolejka Tomka

Post autor: gbbsoft » 15 lut 2019, 14:21

ponieważ masz wersję testową, na wszelki wypadek zainstaluj ostatnią wersję.

ODPOWIEDZ