Makieta Krzysztofa

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 05 gru 2018, 10:43

Dzień dobry,
W załączniku umieściłem projekt mojej planszy, taki na początek, z czterema lokomotywami (tylko tyle będzie jeździło równocześnie)
Chciałbym, aby działały w automacie zwrotnice no i automatyczne przejazdy pociągów. Sygnalizacji na razie nie będzie bo ich nie mam.
Poruszanie pociagów w założeniu jest takie :
1. skład LINT wyjeżdża z Toru nr 1 jedzie w lewo
2. powyższy skład robi rundkę, wjeżdża z powrotem na swój Tor 1, po czym opuszcza w przeciwną stronę SU45 z Toru 2 jadąc w prawo.
3. Z Toru 3 wyjeżdża pociąg towarowy ST44 w lewo, poopuszczeniu przez niego bloku powinien wyjechać towarowy z bloku "Tranzyt tor zewnętrzny" czyli MZ1407 i te składy zamieniają się blokami.
4. Fajnie by było jakby każda z nich w odpowiednim momencie wydawała określone przeze mnie dźwięki (sygnał odjazdu, gwizd w czasie jazd, zapowiedzi dworcowe itp.), nie wiem jeszcze jak to robić i czy w ogóle da się coś takiego zrobić w programie

Makieta jest dużo większa w rzeczwistości, szczególnie po lewej stronie, gdzie są podjazdy, wiadukty itp., ale tory zewn. i wew. nie krzyżują się po tej stronie. Nie ma już możliwości zmian torowiska, makieta jest ukończona, zabudowana, zadrzewiona itd.
Prosiłbym o Twoje zdanie co do realizacji takiej koncepcji w poszczególnych punktach.
Załączniki
MOJA PLANSZA.plansza
(169.86 KiB) Pobrany 10 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Automatyka na makiecie z z21 ROCO

Post autor: gbbsoft » 05 gru 2018, 11:59

To jak jest zabudowana i skończona, to dasz radę zrobić odcinki izolowane?

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Automatyka na makiecie z z21 ROCO

Post autor: Krzysztof » 05 gru 2018, 13:35

Tak, dojście mam bo makieta jest w kształcie litery U jak widać nawet na załączniku i tak ją zaprojektowałem aby dość można było do każdego toru w razie wykolejenia. Łatwiej jest mi zrobić odcinek izolowany niż umieścić kontraktron jak zamierzałem pierwotnie.
To jest moja druga makieta w miejsce pierwszej gdzie właśnie nie miałem dobrego dojścia.

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Automatyka na makiecie z z21 ROCO

Post autor: Krzysztof » 05 gru 2018, 14:34

Od dołu też jest dojście, mogę spokojnie siedzieć pod makietą i dłubać. Nawet oświetlenie mam zamontowane do prac, jak w kopalni :-)

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 07 gru 2018, 12:09

Dzień dobry, czy będę mógł liczyć na jakąś odpowiedź co do poprzednich pytań w zakresie mojej planszy ?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 07 gru 2018, 20:20

Można zaplanować "rozkład jazdy" aby to zrealizować.
Dzwieki można oprogramowac w zdarzeniach.

Ale aby to zrobić najpierw musisz ogarnąć, zrozumieć i uruchomić poruszanie loków od bloku do bloku.

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 09 gru 2018, 11:57

Witam, komunikacja na makiecie odpalona. Moge sterowac z gbbkolejka. Blokuje mnie teraz wersja demo bo nie moge zaprogramowac wszystkich moich lokomotyw. Dzialam wiec na razie na dwóch. Pierwsze moje spostrzezenie, ze brakuje funkcji, ktora umożliwiałaby odczyt zapisanych funkcji dla danego loka. Są widoczne klawisze cyfrowe, widać ktore sa aktywne, ale nie wiadomo co one oznaczają. Mogloby być coś na zasadzie "chmurki" po najechaniu myszką na klawisz i wówczas pokazywalaby sie podpowiedź.

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 09 gru 2018, 16:04

Pytanie o profilowanie. Nie mam możliwości wyodrebnienia tak dlugiego odcinka, aby dokladnie sprofilowac loka. Mowa o odcinku prostym bo z zakretami to by sie znalazl, ale na pełnym gazie to ryzyko wykolejenia. Czy mozna to inaczej zrobić?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1605
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 09 gru 2018, 21:21

ad1. W zakładce Funkcje jest kolumna "Nazwa". Spróbuj tam cos wpisać.

ad2. W profilowaniu jest "Ręczny kalkulator" gdzie można wpisać skrajne prędkości (w cm/s) obliczone jakkolwiek, a program rozpisze resztę.
Profilowanie.jpg

Krzysztof
Posty: 26
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 10 gru 2018, 09:08

Cześć, tak też od razu zrobiłem myśląc, że to coś pomoże, ale nigdzie nie zauważyłem aby się te nazwy pojawiały.
Dziękuje za podpowiedzi o profilowaniu.

ODPOWIEDZ