Makieta Krzysztofa

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 14 sty 2019, 20:13

Piotrze, kolejne pytanie o instrukcje do zdarzenia. Jak powinna wyglądać w przypadku gdy chce uruchomic określoną funkcję loka ileś cm przed np. Blokiem B lub też ileś cm za blokiem.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 15 sty 2019, 21:43

Nie ma czegoś takiego...

Jeszcze "za blokiem" to można jakieś opóźnienie wprowadzić...

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 20 sty 2019, 16:33

Cześć Piotrze,
1. Do czego służy i kiedy się używa opcji "synchronizacja z makietą"
2. Dlaczego za każdym razem po uruchomieniu programu musze przydzielić lokomotywy do bloku ? Nie mogą byc na stałe czyli do czasu nowego przydzielenia ?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 20 sty 2019, 19:04

ad1. Synchronizacja polega na wysłaniu do centralki stanu rozjazdów i semaforów. Robi się automatycznie po połączeniu z DCC (Można to wyłączyć w parametrach). Pozycja w menu pozwala na uruchomienie tej opcji ręcznie.


ad2. Powinny być przydzielone. Program zapisuje stan przydziału do bloków w oddzielnym pliku z rozszerzeniem .stan, możesz do niego zajrzeć i zobaczyć co zapisał. To zwykły plik XML. Może nazwy bloków masz nie unikalne?

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 21 sty 2019, 08:57

OK, teraz wiem dlaczego mi znikają. Ponieważ mam mały ekran i dużo ikonek na pulpicie to czyszczę go zawsze z tych wszystkich pomocniczych plików z gbbkolejka, żeby mieć porządek wizualny :-).

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 22 sty 2019, 14:00

To zapisz plik nie na pulpicie tylko np: w Dokumentach.

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 24 sty 2019, 13:45

Tak, myślenie ma przyszłość. Zupełnie o tym zapomniałem, że mam coś takiego jak dokumenty … A pytanie z innej beczki.
Chciałem sobie kupić lokomotywkę BR52 ROCO (72190). Wg specyfikacji technicznej do niej, min. promień łuku to 358. Czy faktycznie będzie prawidłowo się poruszała po moich łukach R1 i R2 Piko A Gleis ?? Nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto a nie mam jak tego sprawdzić.

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 26 sty 2019, 14:15

Piotrze, prosze o podpowiedź (instrukcję) jak zrealizować takie dwa zdarzenia dla loka.
1. Lok zatrzymuje sie w bloku A a nastepnie ma sie wycofac tylem do bocznicy (polblok B)
2. jak w zdarzeniu lokomotywy zrobić instrukcję zeby jechal z okreslona prędkością po wyjeździe np z bloku C
3. Jak powinna wyglądać instrukcja ktora zmieniala by określoną zwrotnice po zatrzymaniu lokomotywy w bloku.

Krzysztof
Posty: 113
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: Krzysztof » 28 sty 2019, 14:23

Kolejne pytanie oprocz dwoch poprzednich postów. Jak zrealizować taki autoprzejazd. Lok jedzie z bloku A do bloku C. Miedzy tymi blokami jest zjazd na bocznice B (półblok). Po dojezdzie do bloku C ma sie wycofac jadąc do tyłu do półbloku B i tam stanąć. Mam zdefiniowany "przejazd" z B (półblok bocznica) do C a nie potrafi mi sie zdefiniowac przejazd C do B (półblok bocznica) i nie wiem co jest tego powodem.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1743
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta Krzysztofa

Post autor: gbbsoft » 06 lut 2019, 22:18

AutoPrzejazdy są głupie, przepychają loki z bloków wyjazdowych do wjazdowych i "nie trzymają kontekstu". Więc Autoprzejazd zawsze będzie ci przepychał loka z A do C.

Może lepiej spróbuj RozkładJazdy, gdzie można wskazać pary bloków "z" oraz "do", po których lok ma po kolei przejechać...

ODPOWIEDZ