Częściowa automatyzacja

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Częściowa automatyzacja

Post autor: ToTom » 08 sty 2019, 09:22

Nie wiem, czy to odpowiednie podforum, bo pytanie dotyczy nie tylko informacji zwrotnej... Proszę przenieść wg uznania.
Do rzeczy.
Mam zbudowany następujący układ torowy (uklad.jpg).

Elektrycznie są to dwie niezależne części - przygotowane do łatwego wpięcia boostera w przyszłości (na razie DR5000 wystarcza).
Nie mam podziału na izolowane odcinki i ze względu na sposób budowy (płyty styrodurowe), byłoby to kłopotliwe.
A zatem zapadła decyzja o zamontowaniu kontaktronów...
Jednak co ważne, nie potrzebuję pełnej automatyzacji. Kolejka powstała po to, żeby się "aktywnie" pobawić. Układ torów miał pozwalać na zabawę nawet 3 lokomotywami (magazyn, bocznice stacyjne, kopalnia) bez przeszkadzania na trzech niezależnych pętlach. Czyli w sumie można jeździć 6 lokomotywami.
Plan zakładał, że będzie wpadał pojeździć szwagier z siostrzeńcem, że będą pomagać w budowie...
Pomysł mam taki, aby częściowo zautomatyzować 3 pętle.
Już teraz, bez kontaktronów, udało mi się ułożyć zdarzenia, które po włączeniu wyprawiają lokomotywę na wycieczkę po pętli. Składy osobowe.
Mamy zatem gwizdek konduktora, przyspieszenie do założonej prędkości, sygnał baczność przed przejazdem, tarcie kół o szyny na rozjazdach, zmniejszenie prędkości i zatrzymanie na stacji PCIM. Tutaj włączenie sprężarki, odhamowanie itp. Potem lokomotywa znów rusza i dojeżdża do stacji LUZY.
Fajnie to działa, ale ponieważ jedynym faktorem jest czas, więc mogę przypuszczać, że przy dużym obciążeniu prędkość się zmniejszy i lokomotywa przestanie zatrzymywać się w założonym miejscu.
Pomyślałem więc, że może wystarczy dołożyć po jednym kontaktorze na tor przy peronie (w połowie długości).
Rysunek kontaktrony.jpg

Zdarzenie wyglądałoby tak: po uruchomieniu urządzenia odjazd ze stacji LUZY i wszystko bez zmian, ale zatrzymanie lokomotywy na stacji PCIM następowałoby po 2 sekundach od przejechania kontaktora. A potem po kilku sekundach automatyczna jazda na stację LUZY i tam czekanie na moją zgodę na odjazd (kolejne uruchomienie urządzenia).
Zautomatyzować chcę tylko ruch pasażerski między stacjami (3 główne pętle). W czasie automatycznej jazdy tych lokomotyw mogę na bocznicach przygotowywać kolejne składy, zestawiać pociągi towarowe. A kiedy osobowe stoją na stacji mam możliwość wyprawienia na szlak tych zestawionych pociągów.

Pytania do fachowców:
1. Czy da się zrobić coś takiego: włączam urządzenie jak opisano powyżej, potem wykrycie zwarcia na kontaktronie A, czekaj X sekund, jedź, czekaj Y sekund, zwolnij, wykrycie zwarcia na kontaktronie B, czekaj Z sekund, zatrzymaj. Koniec.
2. Czy taka forma "automatyzacji" ma w ogóle sens?

Bloki wykorzystywałbym tak jak teraz, czyli do wygodnego ustawiania przejazdów. Słabe jest to, że trzeba przygotować sporo urządzeń ze zdarzeniami, ale lubię taką zabawę, więc to nie jest problemem.
Załączam kilka rysunków i planszę.

Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
28122018_N04b.jpg
kontaktrony.jpg
uklad.jpg
Zrzut ekranu (818).png
eksp20.plansza
(681.53 KiB) Pobrany 2 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: gbbsoft » 08 sty 2019, 11:41

Nie ma w programie czegoś takiego jak "wykrycie zwarcia na kontaktronie A", abys mógł to wykorzystać np: w zdarzeniach.

Możesz zrobić blok i do tego bloku podłączyć kontaktron. Mogę spróbować "sztucznie" dodać zdarzenie w bloku, które byłoby odpalane jak informacja zwrotna wykryje loka (niezależnie, czy do bloku jest przydzielona lokomotywa, czy nie).

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: ToTom » 08 sty 2019, 13:11

Czyli: lokomotywa wjeżdża na kontaktron - informacja zwrotna powoduje zajętość bloku - zajętość bloku powoduje zdarzenie.
Ja to zdarzenie mógłbym wstawić w ciąg innych.

Np.(czas 2sek to tylko dla ilustracji):
SM42 stoi na stacji LUZY Tor1R

Uruchamiam urządzenie (dla SM42, Tor1)
gwizdek konduktora,
2sek
przyspieszenie do założonej prędkości,
2sek
sygnał baczność przed przejazdem,
2sek
tarcie kół o szyny na rozjazdach,
2sek
zmniejszenie prędkości
ZDARZENIE = zajęty blok na stacji PCIM Tor1L
2sek
zatrzymanie
2sek
włączenie sprężarki, odhamowanie itp.
2sek
gwizdek konduktora,
2sek
przyspieszenie do założonej prędkości,
2sek
sygnał baczność przed przejazdem,
2sek
tarcie kół o szyny na rozjazdach,
2sek
zmniejszenie prędkości
ZDARZENIE = zajęty blok na stacji LUZY Tor1R
2sek
zatrzymanie
2sek
włączenie sprężarki, odhamowanie itp.
KONIEC

Lokomotywa czeka na kolejne uruchomienie urządzenia.
W międzyczasie jeździ sobie w ten sposób pociąg na torze 3 a ja przejeżdżam towarowym przez stację :)

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: ToTom » 14 sty 2019, 17:16

Szukałem, próbowałem, ale się poddałem. Miałem kilka pomysłów, jak mój niecny plan wdrożyć w życie, ale wszystkie miały słabe punkty.
No po prostu nie wiem jak zmusić lokomotywę X (konkretnie tę) do hamowania po wykryciu zajętości bloku Y.
Czyli -
lok X rusza => zwalnia =>
lok wjeżdża na kontaktron A = zajęcie bloku A = Lok X => hamowanie za 2 sekundy=>odjazd za 20 sekund i =>
lok wjeżdża na kontaktron B = zajęcie bloku B = Lok X => hamowanie za 2 sekundy=>koniec.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: gbbsoft » 15 sty 2019, 21:26

Bo musisz poczekać, aż dodam zdarzenie w bloku "wykrycie zajętości"

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: gbbsoft » 15 sty 2019, 21:41

Dodałem, zobacz, czy w ogóle działa... :-)

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: ToTom » 15 sty 2019, 21:44

Da się to sprawdzić na sucho?
Zamówiona elektronika będzie pewnie na początku lutego...

W międzyczasie wciąż szukam jakiegoś sposobu na dostosowanie automatyzacji do moich potrzeb.
Czy takie rozwiązanie również jest możliwe? Zakładam, że konieczne będzie profilowanie lokomotyw.

- Lokomotywa X na torze 1 (jazda zawsze w jednym kierunku).
1. Stoi w bloku A. Uruchamiam ją zdarzeniem.
2. Jedzie do kontaktrona b który powoduje zajęcie bloku B. Lokomotywa staje za x cm.
3. Rusza po x sekund i jedzie do kontaktrona a który powoduje zajęcie bloku A. Lokomotywa staje za x cm.
4. Lokomotywa stoi i czeka na powtórne wysłanie do bloku B – poprzez uruchomienie zdarzenia 1.

Czyli taki miks. Z tego co patrzyłem, zdarzenia dla bloków można układać.
Przewidziałeś w programie taką układankę?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: gbbsoft » 16 sty 2019, 08:50

To jest normalna jazda od bloku do bloku. Możesz dodać do tego AutoPrzejazdy (przepychanie loka z bloku do bloku) albo RozkładJazdy (jazda wg zegara).
Nie trzeba do tego żadnych zdarzeń.

ToTom
Posty: 23
Rejestracja: 26 lis 2018, 16:55
System DCC: DR5000

Re: Częściowa automatyzacja

Post autor: ToTom » 16 sty 2019, 18:51

Dobra, dzięki za nakierowanie. Poczytałem zakładki: Bloki, Jazda od bloku do bloku, Autoprzejazdy. Chyba zrozumiałem co i jak.
Moduł informacji zwrotnej trzeba zamawiać, więc zdam relację z testów jak wszystko dojdzie i sobie zmontuję na pętli testowej.
Jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ