Zdarzenia

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zdarzenia

Post autor: tkarkady » 27 paź 2011, 20:36

Czy ten warunek jest prawdziwy dla wjazdu z prawej strony czy z lewej :?:
Nie chce mi takiego wpisu zaakceptować , dostaję komunikat :
Bez tytułu.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft » 28 paź 2011, 09:12

ad1. Nie pamiętam. Trzeba doświadczalnie sprawdzić.
ad2. A próbuj:

Kod: Zaznacz cały

this.ActiveBlock.CurrentTrainRunningDirection_IsToRightTop==true
albo po prostu

Kod: Zaznacz cały

this.ActiveBlock.CurrentTrainRunningDirection_IsToRightTop
a dla negacji:

Kod: Zaznacz cały

this.ActiveBlock.CurrentTrainRunningDirection_IsToRightTop!=true

Kod: Zaznacz cały

this.ActiveBlock.CurrentTrainRunningDirection_IsToRightTop==false

Kod: Zaznacz cały

!this.ActiveBlock.CurrentTrainRunningDirection_IsToRightTop

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zdarzenia

Post autor: tkarkady » 28 paź 2011, 21:20

Już ta pierwsza okazała się dobra :!:
Dla negacji będzie zapewne też pierwsza.
Wielkie dzięki :)

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zdarzenia

Post autor: tkarkady » 05 kwie 2012, 09:58

Gbb , mam pytanie :
Jak wpisać warunek reguły sprawdzający czy dana funkcja jest włączona ?
Chodzi mi o to żeby kolejne działania były wykonywane tylko w przypadku gdy np. funkcja F12 jest włączona.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1668
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft » 11 kwie 2012, 20:49

Takie coś powinno działać

Kod: Zaznacz cały

this.ActiveTrain.get_FunctionStatus(0)==True
gdzie liczba w nawiasach oznacza numer funkcji
0 -> światła
1 -> F1
2 -> F2
itd
12 -> F12

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zdarzenia

Post autor: tkarkady » 12 kwie 2012, 21:23

Tak , działa :) , dzięki.

jacekjarz
Posty: 17
Rejestracja: 04 sty 2012, 15:19

Re: Zdarzenia

Post autor: jacekjarz » 26 gru 2013, 21:22

Witam wszystkich!

Kilka pytań na które nie znam odpowiedzi, jezeli ktoś jest w stanie coś poradzić to poproszę:

1. Czy istnieje spis (rejestr ) zmiennych programu tak aby wyszukać że aktywny pociąg to np: this.ActiveTrain, jeżeli tak to gdzie mozna znalkeżć. Interesuje mnie np. zmienna wskazująca na prędkość pociągu w danum bloku
2. Czy istnieje mozliwość wywołania pliku muzycznego np. mp3 po pewnej czynności lokomotywy np. zatrzymaniu tak aby przez głosniki mozna było usłyszeć zapowiedż : Uwaga,uwaga pociąg z ... do... wjechał tor... peron...
3. Czy istnieje mozliwośc zakazu wjazdu pewnych lokomotow do określonych bloków lub przejazdu danej lokomotywy akurat w tym bloku jeżeli to wyboru jest inny? Jak to konkretnie zrobić?
4. Czy istnieje mozliwośc skierowania danej lokomotywy z bloku np. A do G i jak to zrobić ? ( zdarezniami czy rozjazdami, jakie zmienne ustawić)
5. Gdzie podaje się adres danego semafora aby wiadomo było że ten konkretny ma być przełączany z o kreśloną czynnością lokomotywy w bloku.

pzdr JJ

jacekjarz
Posty: 17
Rejestracja: 04 sty 2012, 15:19

Re: Zdarzenia

Post autor: jacekjarz » 27 gru 2013, 15:50

Dla lepszego zobrazowania pytania dołączam schemat

1. Czy istnieje możliwość wymuszenia drogi dla lokomotywy A z Bloku 4 do Bloku 3 ale trasa przez Bloki 5 i 1 a dla lokomotywy B z Bloku 4 do Bloku 3 ale trasa przez Bloki 5 i 2? Wszystkie inne lokomotywy mają poruszać się na makiecie dowolnie.
Jak to zrobić (zdarzeniami czy przejazdami) ? Proszę o odpowiedź z przykładem.

2. Czy istnieje możliwość wymuszenia przejazdu dla Lokomotywy C z Bloku 2 do Bloku 3 najkrótsza trasą a jak osiągnie ten Blok to znów przejazd z Bloku 3 do Bloku 2 też najkrótszą trasą? Wszystkie inne lokomotywy mają poruszać się na makiecie dowolnie.
Jak to zrobić (zdarzeniami czy przejazdami) ? Proszę o odpowiedź z przykładem.
Załączniki
zrzut6blokow.jpg
Dla lepszego zobrazowania pytania dołączam schemat

1. Czy istnieje możliwość wymuszenia drogi dla lokomotywy A z Bloku 4 do Bloku 3 ale trasa przez Bloki 5 i 1 a dla lokomotywy B z Bloku 4 do Bloku 3 ale trasa przez Bloki 5 i 2? Wszystkie inne lokomotywy mają poruszać się na makiecie dowolnie.
Jak to zrobić (zdarzeniami czy przejazdami) ? Proszę o odpowiedź z przykładem.

2. Czy istnieje możliwość wymuszenia przejazdu dla Lokomotywy C z Bloku 2 do Bloku 3 najkrótsza trasą a jak osiągnie ten Blok to znów przejazd z Bloku 3 do Bloku 2 też najkrótszą trasą? Wszystkie inne lokomotywy mają poruszać się na makiecie dowolnie.
Jak to zrobić (zdarzeniami czy przejazdami) ? Proszę o odpowiedź z przykładem.

tkarkady
Posty: 179
Rejestracja: 06 sie 2010, 12:19
System DCC: PIKO SmartControl®

Re: Zdarzenia

Post autor: tkarkady » 27 gru 2013, 18:27

jacekjarz pisze: z Bloku 4 do Bloku 3 ale trasa przez Bloki 5 i 2?
Chciałeś chyba napisać "trasa przez bloki 6 i 2 ?"( a właściwie kolejno 2 i 6 ) , bo jednocześnie przez bloki 5 i 2 przejechać się nie da :?:

Najlepiej zdefiniować przejazdy i wysyłać pociągi ustawioną trasą , to jest zasadniczo zgodne ( z grubsza ) z zasadami ruchu obowiązującymi na prawdziwej kolei.
- ustawić drogę przejazdu
- podać odpowiednie sygnały na semafory
- odprawić pociąg
Uruchamiając zdefiniowany przejazd program realizuje to wszystko kolejno . Odjazd pociągu dobrze jest opóźnić o 2-3 sek. i poprzedzić "krótkim" sygnałem aby wszystko nie działo się jednocześnie ;)
Dodatkowo po drodze program ustawi prędkość pociągu na poszczególnych odcinkach ( zgodnie z sygnałami na semaforach)

jacekjarz
Posty: 17
Rejestracja: 04 sty 2012, 15:19

Re: Zdarzenia

Post autor: jacekjarz » 27 gru 2013, 18:38

dzięki za odpowiedż.
Oczywiście masz rację chodzi o bloki 2 i 6. rozumię że program wszystko załatwi, ale chodzi mi aby program rozpoznawał lokomotywę A i B oraz aby konkretnie dla tych lokomotyw trasa przebiegała przez wskazane bloki a dla wszystkich innych lokomotyw była dowolność w dobieraniu trasy.

ODPOWIEDZ